Palestina
0

Erekat: za naselja nema prelaznog rješenja

SRNA
Palestinci su danas odbacili bilo koju vrstu dogovora između Izraela i SAD kojim će biti dozvoljena čak i ograničena izgradnja u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

"Po pitanju naselja nema prelaznih rješenja. Aktivnosti oko naselja se zaustavljaju ili ne", rekao je glavni plaestinski pregovarač Saeb Erekat.

On je istakao da je palestinski predsjednik Mahmud Abas ovu poruku juče prenio predsjedniku SAD Baraku Obami.

Erekat je komentarisao pojedine izvještaje da Izrael i SAD razgovaraju o mogućem kompromisu prema kojem bi bila dozvoljena gradnja određenih objekata u postojećim naseljima kako bi se omogućio, kako Tel Aviv navodi, "prirodni priraštaj" i smjestili novi članovi porodica.

Neimenovani američki zvaničnik je tokom protekle sedmice negirao izvještaj objavljen u izraelskom listu "Mariv" da se administracija američkog predsjednika saglasila da se nastavi sa gradnjom 2 500 stambenih jedinica čija je izgradnja već započeta uprkos pozivima da se u potpunosti zamrznu aktivnosti oko naselja.

Nakon Bliskoistočnog rata 1967. godine oko 500 000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i istočnom dijelu Jerusalema u oblastima koje je Izrael tada osvojio.