Svijet
59

Erdoganova stranka osvojila 49 načelničkih i 18 gradonačelničkih pozicija

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema nezvaničnim rezultatima izbora nakon što je prebrojano oko 98 posto glasova, vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partij) na čelu sa premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom osvojila je 49 pozicija predsjednika općina i 18 gradonačelničkih pozicija, javlja Anadolu Agency (AA).

Najveća opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojola je 13 mandata za predsjednike opština, Stranka mira i demokratije (BDP) deset i Nacionalna stranka narodnog pokreta (MHP) osam načelničkih pozicija.

Kada je riječ o gradonačelničkim pozicijama, u utrci za 30 pozicija gradonačelnika AK Partija je na prvom mjestu sa, prema do sada prebrojanih 98 posto glasova, 18 osvojenih gradonačelničkih fotelja. Na drugom mjestu nalazi se CHP sa šest gradonačelničkih mjesta, zatim MHP sa tri mjesta, dok je BDP u vodstvu u utrci za dva gradonačelnička mjesta. Jedan nezavisni kandidat vodi u utrci za gradonačelničko mjesto u gradu Mardinu.

Na jučer održane lokalne izbore u Turskoj izašlo je ukupno 46.353.724 birača. Od ukupno 194.304 biračka mjesta širom Turske, do sada su prebrojani listići sa njih 191.485, što je 98,55 posto glasačkih listića.