Svijet
100

Epidemija se nezaustavljivo širi: Ebola stigla i u Evropu

Klix.ba
Virus ebole
Virus ebole
Medicinska sestra iz Španije prva je žrtva virusa ebole izvan zapadne Afrike.

Medicinska sestra je bila dio medicinskog tima koji se brinuo za zdravlje 69-godišnjeg španskog svećenika Manuela Garcie Viejo koji je preminuo 25. septembra u bolnici u Madridu. Svećenik se ebolom zarazio prilikom svoje posjete Sierra Leoneu, gdje se brinuo o oboljelima.

Pretpostavlja se se kako se medicinska sestra virusom inficirala upravo zahvaljujući kontaktu sa ovim svećenikom, iako je i ranije bila dio medicinskog tima koji je skrbio o Miguelu Pajaresu, još jednom svećeniku koji se zarazio tokom svoje posjete Liberiji.

Dan nakon smrti svećenika Manuela Garcie Viejo, medicinska je sestra otišla na godišnji odmor, no u bolnicu se vratila nakon nekoliko dana sa temperaturom, nakon čega su je smjestili u izolaciju. Infekcija virusom ebole potvrđena joj je sa dva testa.

Direktor bolnice u Madridu, Antonio Alemany, kazao je kako žena nije imala nikakvih drugih simptoma osim temperature, te kako vlasti prave spisak svih ljudi s kojima je bila u kontaktu, kako bi mogli pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Žena je udata, nema djece i jedina se nalazi u karantini. Njezin muž, prijatelji i kolege se nalaze pod stalnom pažnjom i nadzorom ljekara.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako je u epidemiji ebole dosad preminulo više od 3.400 ljudi, a ovo je prvi slučaj infekcije izvan zapadne Afrike.

U toku višemjesečne epidemije, u zapadnoj je Africi ebolom inficirano više od 370 medicinskih radnika, a više od polovine je dosad preminulo. Doktori i medicinske sestre rade u izuzetno teškim uslovima, bez potrebne zaštite. Ipak, čak i u idealnim uvjetima, rizik za širenje infekcije je izuzetno velik.

Virus ebole se prenosi isključivo direktnim kontaktom sa zaraženom osobom preko tjelesnih tekućina osobe koja već pokazuje simptome zaraze.