Svijet
0

Epidemija ebole u Kongu

FENA
Laboratorijski nalazi potvrdili su da je u Kongu izbila epidemija ebole. Američki centar za kontrolu bolesti u Atlanti i još jedan laboratorij u Gabonu potvrdili su da je riječ o hemoragičnoj groznici, preciznije o eboli, rekao je u ponedjeljak navečer navečer ministar zdravstva Makwenge Kaput na državnoj televiziji.

Više od 160 ljudi umrlo je od kraja augusta, a gotovo 400 je zaraženo, rekao je Jean-Constatin Kanow, glavni zdravstveni inspektor.

Prema njegovim riječima, najviše ima zaraženih u dvama područjima, Mweki i Luebu, a većina smrtnih slučajeva dogodila se na početku epidemije.

"Broj bolesnih stalo raste, ali manje ih umire jer su na terenu zdravstvene ekipe", kazao je Kanow.

Ebola se prenosi izravnim kontaktom s krvlju ili izlučevinama zaražene osobe ili s kontaminiranim predmetima.

Ne zna se odakle je došla početna infekcija, ali istraživači misle da je vjerojatno počelo kontaktom sa zaraženom životinjom.

Dosad je u Kongu veći bilo velikih epidemija i ebole i marburške hemoragične groznice. Obje izaziva virus, a u najtežem obliku napadaju središnji živčani sustav i izazivaju krvarenje izu očiju, ušiju i drugih dijelova tijela.

Do kraja augusta u Kongu je oboljelih bilo u četiri sela, ukupno 217 osoba, od kojih su 103 umrle. U području Mweke živi oko 140 hiljada ljudi.

Posljednja velika epidemija ebole u Kongu, prenosi Hina, bila je u Kikwitu 1995. i ubila je 245 ljudi. Kikwit je tristotinjak kilometara od sadašnje epidemije.