Svijet
0

Emisija ugljendioksida se udvostručila u posljednje dvije decenije

Sarajevo-x.com
Najnovije istraživanje pokazalo je da se emisija ugljendioksida od sagorijevanja goriva povećala za skoro 50 posto u posljednjih 20 godina. Rezultati su poražavajući, jer planeta Zemlja neće moći izbjeći opasne klimatske promjene, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je objavljeno nekoliko dana prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Prognoze za razgovore nisu pozitivne ako imamo u vidu velike razlike u mišljenju između šefova razvijenih i nerazvijenih zemalja.

Prošle godine je izmjeren porast emisije ugljendioksida za 5,9 posto, što je značilo ukupan porast emisije od 49 posto od 1990. do 2010. godine

Direktorica Tyndall centra za istraživanje klimatskih promjena, koja je ujedno i autorica ovog istraživanja, Corinne Le Quéré, rekla je da su rezultati poražavajući.

"Postojali su napori da se poboljša efektivnost energije, ali ovi rezultati pokazuju da su ti napori marginalni. Mi moramo nešto poduzeti u vezi sa 80 posto energije koju dobijamo sagorijevanjem fosilnih goriva, inače će biti prekasno i nećemo imati prilike ništa učniti povodom toga kasnije", rekla je Le Quéré, prenosi Guardian.

Konferencija UN-a bi trebala rezultirati novim sporazumom koji ne bi bio stavljen na snagu do 2020. godine, a profesorica Le Quéré govori da je to već prekasno, ukoliko se ne poduzmu neke druge aktivnosti.

Rezultati ove studije objavljeni su u žurnalu Klimatske promjene u prirodi. Do vrlo sličnih rezultata došla je i druga studija o utjecaju čovjeka na globalno otopljavanje i ostale klimatske promjene.