Uzrok rupe na trupu aviona
0

Eksplodirala boca sa kisikom

FENA
Foto: AFP/Manila airport
Foto: AFP/Manila airport
Boing 747 australijske kompanije Qantas, koji je sa 365 putnika i članova posade saobraćao u petak na liniji Hong Kong - Melbourn najvjerovatnije je morao da sleti na Filipine uslijed eksplozije boce sa kisikom.

Ako se ova pretpostavka potvrdi, to će biti prvi ovakav incident u historiji svjetske putničke avijacije, naveli su australijski istražitelji.

Predstavnicima Qantasa je rečeno da provjere boce u svim avionima tipa 747 nakon što su istražitelji izjavili da se rupa od tri metra na trupu letjelice po svemu sudeći pojavila uslijed eksplozije boce sa kisikom što je dovelo do dekompresije u kabini.

Predstavnik Australijskog biroa za saobraćaj i sigurnost (ATSB) Neville Blythe potvrdio je da su dijelovi jedne boce pronađeni na podu kabine i nedaleko od rupe na trupu.

On je kazao da filipinski policijski psi koji su pretražili prtljag nisu našli tragove eksploziva.

Blythe je također izjavio da će istraga potrajati još dva tri dana, a da će preliminarni izvještaj biti objavljen najkasnije za tri sedmice.

Putnici su rekli da su oko jedan sat nakon što su poletjeli iz Hong Konga čuli snažan prasak, a da se odmah potom avion naglo spustio.

ATSB je saopćio da je avion na letu QF30 morao naglo da se spusti sa 8.800 na 3.000 metara i da prinudno sleti na aerodrom u Manili gdje su se svi putnici i članovi posade sigurno iskrcali.

Qantas ima flotu od 225 aviona koja opslužuje linije širom sveta i gotovo 90-godišnju reputaciju jedne od najsigurnijih svjetskih aviokompanija.