Južna Afrika
0

Dva miliona radnika u štrajku

FENA
Industrija, javni saobraćaj i javne službe gotovo da ne rade u Južnoj Africi zbog štrajka zbog rastućih troškova života.

Više desetina hiljada radnika demonstriralo je ulicama na poziv Kongresa južnoafričkih sindikata (COSATU), tražeći smanjenje cijena električne energije, hrane i goriva. Stotine hiljada osoba nisu stigle na posao u Pretoriji, Kejp Taunu, Johanesburgu i drugim gradovima zbog štrajka javnog saobraćaja, a djeca u školskim uniformama lutala su ulicama, jer su škole bile zatvorene.

Oko 50.000 osoba učestvovalo je u marševima, tražeći od vlade da interveniše i olakša najsiromašnijima teret rastućih cijena, javile su u srijedu agencije.

"Odgovor (na poziv na štrajk) je nevjerovatan", izjavio je predstavnik sindikata Patrik Krejven, procenjujući da je broj osoba u štrajku prevazišao broj članova COSATU-a, odnosno dva miliona.

On je naveo da ga je sindikat tekstilne industrije obavjestio da u štajku učestvuje čak 90 posto njegovih članova. Ogroman je bio odziv i u sindikatu rudara i autoindustrije. "Folksvagen", "Mercedes benc" i "Tojota", koji imaju proizvodnju u Južnoj Africi, saopćili su da su njihovi pogoni u srijedu bili zatvoreni.

U čuvenim južnoafričkim rudnicima zlata na posao je došlo suviše malo radnika da bi se spustili u okna.

Glavni povod za protest je poskupljenje struje za 27,5 posto, za koje se procjenjuje da će izazvati skok inflacije na 11,6 procenata na godišnjem nivou.