Samurajski čin
0

Dva japanska radnika u bolnici zbog prevelike izloženosti

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Dva radnika oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima prebačena su jutros u bolnicu nakon što su izloženi prevelikoj dozi radijacije.

Radnici su pokušavali da ponovo pokrenu rashladni sistem na reaktoru broj tri, koji je oštećen u zemljotresu 11. marta.

"Iako su radnici nosili zaštitna odjela, kontaminirana voda je iscurjela i njihove noge izložene su radijaciji. Direktna izloženost radijaciji obično izaziva upalu i to je razlog zbog čega su radnici prebačeni u bolnicu", izjavio je portparol japanske vlade Jukio Edano.

Zdravstveno stanje povrijeđenih radnika nije poznato.

Rashladni sistemi su se pokvarili nakon zemljotresa i cunamija, što je dovelo do pregrijavanja reaktora.

Struja je ponovo vraćena u elektranu, ali su radovi na pokretanju rasladnog sistema na reaktoru broj tri juče nakratko bili prekinuti nakon što je primijećen crni dim.

Kompanija "Tepco", u čijoj je nadležnosti elektrana, kasnije je dozvolila radnicima da uđu u postrojenje pošto je ustanovljeno da nema požara i da je stepen radijacije ostao nepromijenjen.
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je bilo određenih "pozitivnih dešavanja" na terenu, ali da je situacija i "dalje veoma ozbiljna".

Elektrana je udaljena oko 250 kilometara sjeveroistočno od Tokija. Vlada je proglasila evakuacionu zonu na oko 20 kilometara oko postrojenja, dok je evakuisano više desetina hiljada ljudi.

Policija je danas saopštila da je broj potvrđenih smrtnih slučajeva u zemljotresu i cunamiju 9.700, a da se 16.501 ljudi vodi kao nestalo.