Svijet
22

Drama u Kanadi: Naoružani muškarac ušao u parlament i pucao, jedna osoba ubijena

Klix.ba
Kanadska vojska i policija je na nogama. Okupirali su zgradu parlamenta u Ottawi gdje se nalaze naoružani muškarci. Svjedoci tvrde kako je jedan muškarac prvo pucao u blizini Nacionalnog ratnog spomenika gdje je ranio jednog vojnika, a potom utrčao u parlament gdje je nastavio pucati.

Lokalni su mediji u međuvremenu izvijestili da je napadač u zgradi parlamenta ubijen, što je naknadno potvrđeno, a objavljeno je i nezvanično kako ima više napadača. Čula se pucnjava i s mjesta u blizini što navodi na to da napadač iz parlamenta nije bio sam.

Incident se dogodio nekoliko sati nakon što je Kanada podigla nivo uzbune od terorističke prijetnje sa niskog na srednji. Jedan vojnik ubijen prošle sedmice.

"Pucnjevi su ispaljeni na Ratni spomenik u 9:52 sati i jedna osoba je povrijeđena" tvitala je policija Pttawe u srijedu, a svjedoci tvrde da vlasti pretražuju svaku prostoriju kako bi pronašli osumnjičenog.

Kako javlja BBC, pucnjevi su se čuli i u zgradi parlamenta. Premijer Stephen Harper je na sigurnom i napustio je zgradu, tvitao je njego glasnogovornik.

Svjedoci napadača opisuju kao muškarca s puškom ili automatom, odjeven je u tamni kaput, a neki tvrde i da mu je lice prekriveno kako se može vidjeti u bliskoistočnim državama.

Ulica je potpuno blokirana, zatvorene su škole i svi objekti u blizini. Policija u Ottawi u posljednjem izvještaju navodi kako je u gradu primijećen veći broj napadača. S obzirom da je prva meta napada bio vojnik, kanadska je vojska objavila da iz preventivnih razloga do daljnjega zatvara sve vojne baze. Sve policijske zgrade u Ottawi su pod blokadom, a blokirana je i zgrada američke ambasade.

Kao odgovor na novonastalu situaciju, Sjevernoamerička zračna odbrana podigla je nivo pripravnosti, objavio je CNN. To znači da će veći broj aviona biti u stanju pripravnosti ako budu trebali reagovati. NORAD i kanadske vlasti su u stalnom kontaktu.

Kanada je podigla nivo uzbune zbog priča na internetu u kojima radikalne grupe poput IDIL-a i Al-Qaide govore o napadima. U utorak je jedan muškarac, koji je nedavno prešao na islam, ubijen u Quebecu. Upucala ga je policija nakon što se on automobilom namjerno zaletio u dvojicu vojnika od kojih je jedan preminuo.

Zasad nema informacija tretiraju li kanadske vlasti današnji incident u Ottawi kao teroristički napad.