Upitni navodi
16

Donald Trump tvrdi da je policija u SAD-u ubila više bijelaca od Afroamerikanaca

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump je u jednom u intervjua za medije govorio o policijskom ubistvu Georgea Floyda koje je potreslo širu javnost te tom prilikom naveo da nisu samo Afroamerikanci žrtve policijskog nasilja te naglasio da oni ubiju "više bijelaca".

The Guardian piše da u intervjuu za CBS News Trump nije previše pažnje obraćao na problem rasno motivirane policijske brutalnosti, ali da se fokusirao zapravo najviše na bijelce kao žrtve.

Novinarka je konstatovala da je jedne prilike rekao da je ubistvo Georgea Floyda užasna stvar, na šta je on potvrdno uzvratio.

Međutim, sasvim drugi odgovor je uslijedio nakon što je upitan o tome zbog čega Afroamerikanci u SAD-u umiru i dalje u rukama policije.

"I bijelci isto, i bijelci isto. Kakvo grozno pitanje. I bijelci isto. Više bijelaca, tek toliko. Više bijelaca", kazao je tada Trump.

Policijsko nasilje nad Afroamerikancima u centru je pažnje u Americi otkad je 25. maja kod privođenja u Minneapolisu umro George Floyd, nakon što mu je policajac klečao na vratu.

Upravo iz tog razloga uslijedila su navedena pitanja novinarke CBS-a s obzirom na to da su SAD obilježili masovni protesti koji su bili rezultat negodovanja zbog ovakvog policijskog postupanja prema Afroamerikancima.

Nakon Floydovog ubistva tri policajca su prvo otpuštena, a nakon toga uhapšena i optužena. Uprkos brojnim protestima širom SAD-a, ali i drugim gradovima svijeta, napravljena je minimalna reforma iako je obnovljena rasprava i oživljen pokret Black Lives Matter u Americi i inostranstvu.

Dalje se navodi da je Trumpova tvrdnja da je policija u SAD-u ubila više bijelaca nego Afroamerikanaca, zapravo pogrešna.

Prema analizi Washington Posta, polovina ljudi koje ubiju policijske snage jesu bijelci, ali smrti Afroamerikanaca su disproporcionalne jer njih i u američkoj populaciji ima manje od 13 posto.