Jasne poruke
56

Dok se čeka odgovor: Zapad pozvao Izrael da se suzdrži od eskalacije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su danas Izrael da ne uzvraća napad Iranu, nakon što je ta zemlja napala Izrael u subotu navečer.

Ove evropske zemlje upozoravaju da bi vojni odgovor mogao uzrokovati sveopći rat na Bliskom istoku, u vrijeme dok se izraelski vojni kabinet pripremao za razgovor o opcijama protiv Tehrana.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je za BBC da je opravdana sklonost Izraela za odgovorom nakon subotnjeg napada, ali isto tako da ta zemlja mora "razmisliti glavom i srcem, te da budu pametni i čvrsti".

Cameron je savjetovao vodstvo Izraela da bi bilo bolje ne odgovoriti na napad. Razlog tome je, kako navodi, jer je napad bio "dvostruki poraz" za Iran kako nije prouzrokovao trajnu štetu Izraelu, ali je i otkrio "svijetu maligan utjecaj Irana u regiji koji je spreman za tako nešto".

On je, uprkos upozorenjima Velike Britanije da pokaže suzdržanost, poručio kako će Izrael donijeti vlastite odluke da bi zaštitio svoje građane.

"Učinit ćemo sve da izbjegnemo požar"

Francuska se također pridružila spisku zemalja koja je Izraelu preporučila radije politiku izolacije umjesto odmazde, prema savjetu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Kako je naveo, situacija na Bliskom istoku je vrlo nestabilna, dodajući kako Francuska poziva Izrael na suzdržanost.

"Učinit ćemo sve da izbjegnemo požar", naveo je on za BFMTV te dodao da će danas razgovarati i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, te kako je u kontaktu sa ostalim zemljama regije.

Velika Britanija i Francuska su, pored SAD i Jordana, stale u odbranu Izraela.

"Moramo spriječiti eskalaciju"

Vlada Velike Britanije, provodeći sličnu politiku izolacije poput Francuske, razmatra diplomatske korake protiv Irana, poput 400 sankcija koje je implementirala.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila je na konferenciji za novinare da Izrael mora osigurati pobjedu diplomatskim sredstvima.

"Moramo spriječiti eskalaciju u regionu", poručila je ona.

Iran je nakon napada za vikend suočen sa kritikama i potencijalnim diplomatskim posljedicama, te su danas poručili da su djelovali u samoodbrani. Sugerisali su kako bi Zapad "trebao cijeniti iransku suzdržanost posljednjih mjeseci".

Iranski ambassador Amir Saeid Iravani branio je pravo svoje zemlje pred Vijećem sigurnosti, te je poručio kako je akcija bila neophodna i proporcionalna.