Pariz
0

Dojava o bombi u Eiffelovom tornju bila je lažna

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je oko 2.000 ljudi u utorak navečer evakuisano iz Eiffelovog tornja u Parizu i okolnog parka Champ de Mars, pretragom je utvrđena da je dojava o bombi bila lažna.

U saopćenju pariske policije navodi se da su primili anonimni telefonski poziv o postavljenom eksplozivu u jednom od najposjećenijih francuskih spomenika, ali da je istraga utvrdila da na tom mjestu nema ničega sumnjivog, prenosi AP.

Stanica metroa u blizini katedrale Notre Dame također je bila evakuisana. To mjesto je 1995. bilo meta terorističkog napada u kojem je ubijeno osam, a povrijeđeno nekoliko desetina osoba.

Podsjetimo da je francuski parlament u utorak usvojio zakon o zabrani nošenja vela preko čitavog lica na javnim mjestima. Ipak, nema naznaka da sinoćnja lažna uzbuna ima veze s ovom odlukom.

Upozorenja na postavljene bombe u Parizu nisu rijetka, ali je opasnost u blizini Eiffelovog tornja uzrokovala mnogo više panike.

Dojava je upućena sa gradske govornice, a policija je dio po dio pretražila cijeli 324 metra visok toranj.

Pedro Ferraz, 24-godišnji student iz Brazila, sa djevojkom je stigao na dvosedmični obilazak Evrope, te su planirali popeti se i na slavni toranj prve noći posjete Parizu.

"Bili smo šokirani kad smo stigli tamo, nismo imali pojma da je dojavljeno da je postavljena bomba", ispričao je novinarima. "Bilo nam je krivo jer smo planirali da uradimo puno toga na i oko Eiffelovog tornja."

Zbog unaprijed isplaniranog putovanja Ferraz i njegova djevojka nisu imali priliku da toranj posjete dan poslije.

Tri sata nakon evakuacije, sinoć oko ponoći, stanje je normalizovano. Toranj, koji je samo prošle godine posjetilo 6,6 miliona turista, obično se zatvara za posjetioce u 23 sata.