Parlamentarni izbori
23

Do 12 sati u Francuskoj glasalo 18 posto birača, manji odziv nego prethodnih godina

S. Š.
Danas se Francuskoj održava prvi krug parlamentarnih izbora (Foto: EPA-EFE)
Danas se Francuskoj održava prvi krug parlamentarnih izbora (Foto: EPA-EFE)
Izlaznost u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora do podneva iznosila je 18,43 posto, što je za 0,8 posto manje u odnosu na izbore 2017. godine.
U poređenju sa predsjedničkim izborima koji su održani 24. aprila 2022. godine, kada je izlaznost do 12 sati bila 25,48 posto, također vidimo smanjenje odziva birača.

Podsjetimo, u toku je prvi krug parlamentarnih izbora za 577 mjesta u donjem domu Narodne skupštine.

Očekuje se da će Nupes, alijansa ljevičarskih partija - koju čine La France Insoumise ("Nepokorena Francuska“), Socijalističke, Zelene i Komunističke partije - predstavljati ozbiljan izazov savezu Ansambla predsjednika Emmanuela Macrona ("Zajedno“).

Izbori za 577 mjesta u donjem domu Narodne skupštine su proces u dva kruga. Oblik novog parlamenta bit će jasan tek nakon drugog kruga, nedjelju dana kasnije - odnosno 19. juna.

Iako će izbori odrediti oblik politike zemlje u narednih pet godina, među političkim strankama postoji zabrinutost zbog potencijala velike apstinencije birača.

Birališta su otvorena u kontinentalnoj Francuskoj od 8 sati, nakon što su birači na prekomorskim teritorijama glasali ranije tokom vikenda.