Kolumbijski farmeri štite zemlju
5

Djevojčica zamalo poginula od mine, danas uklanja ubojite naprave

Klix.ba
Gloria Nancy Vasquez (Foto: AFP)
Gloria Nancy Vasquez (Foto: AFP)
Pješadijska mina je zamalo ubila tada 15-godišnju Gloriju Nancy Vasquez dok je putovala po ruralnim dijelovima na sjeverozapadu Kolumbije. Ona danas uči kako da uklanja ove ubojite eksplozivne naprave.

Dvadesettrogodišnja Vasquez je postala dio lokalnog volonterskog tima koji obučavaju britanske organizacije u cilju uklanjanja mina iz šumovitih predjela El Retiroa u pokrajini Antioquija.

Ljevičarske gerilske grupe, paravojne grupe i vladini vojnici su se borili za ovo područje desetljećima, zbog čega je Antioquija postala jedna od kolumbijskih regija sa najvećim brojem zaostalih mina.

"Mazga koju sam jahala je stala na minu i eksplozija je zahvatila lijevu stranu moga tijela. Mazga je uginula, a mene su prebacili u bolnicu. Bila sam bez svijesti", kaže Vasquez za AFP.

Vasquez je preživjela, ali su joj na licu ostali mnogobrojni ožiljci koji će je zauvijek podsjećati na taj dan. Ljekari su joj morali presaditi kožu na stomak, lijevu ruku i nogu, a skoro je i izgubila vid na lijevom oku i sluh u lijevom uhu.

Vasquez danas želi pomoći u čišćenju mina sa tog prostora.

"U početku sam mislila da je to veoma rizično. Međutim, sada uživam u ovome što radim jer sam preživjela eksploziju i jednostavno ne želim da iko drugi mora proći kroz nešto slično", dodala je Vasquez.

Nakon Afganistana, Kolumbija zauzima drugo mjesto po broju žrtava nagaznih mina. Između 1990. i 2012. godine mine su ubile više od 2.100 osoba u Kolumbiji, a povrijeđeno je više od 8.000 ljudi.

Ljudi koji uče kako uklanjati mine su farmeri koji žive na područjima na kojima se nalazi najveći broj mina. To su muškarci i žene koji poznaju tu teritoriju. Svaki volonter mjesečno dobija 325 dolara, smještaj i hranu, transport, zdravstveno i životno osiguranje. Očekuje se da će do kraja ove godine oko 200 farmera proći obuku.

Kolumbijska vojska je prestala koristiti pješadijske mine 2000. godine, odmah nakon što je njihova zemlja potpisala Konvenciju o zabrani korištenja pješadijskih mina. Od 2005. godine cijeli jedan armijski bataljon aktivno traži i uklanja mine na teritoriji ove južnoameričke zemlje.