Svijet
33

Djeca umiru od gladi: Sirijci u opkoljenoj Madayi prisiljeni da jedu mačke i pse

Klix.ba
Djeca su pothranjena i ne mogu hodati
Djeca su pothranjena i ne mogu hodati
Stanovnici opkoljenog sirijskog grada Madaya prisiljeni su da jedu mačke i pse jer umiru od gladi.

Madaya je nekada bila popularna turistička destinacija, ali je sada pod stalnom paljbom koju razmjenjuju snage Bashara al Assada i Hezbolah. Hiljade ljudi je zarobljeno, a mnogi nemaju hrane, vode i struje.

Fotografija koja je postavljena na Facebook pokazuje nekoga kako se priprema da prereže grkljan mački, uz natpis: Ovo nam je jedino ostalo.

Neimenovani humanitarni radnik koji se nalazi u tom gradu potvrdio je da neki stanovnici jedu mačke i pse kako bi preživjeli, dok drugi jedu ostatke.

"Čovječanstvo je palo padom prvog gladnog čovjeka u Madayi", rekao je.

Porodice su prisiljene da jedu travu i piju vodu sa džemom ili začinima. Na drugoj fotografiji vidi se tanjir s vodom i nečim zelenim, a korisnik je napisao: "Voda, voda, so, so, limun - obrok za dvoje".

Ruža se prodaje u gramima jer kilogram košta 227 eura. Dr. Mohamad Youseff koji je menadžer medicinskog vijeća Madaye, kazao je da dva od tri stanovnika umru od gladi svaki dan.

"Smrt od izgladnjivanja pogađa uglavnom starije, djecu i žene. Medicinsko osoblje je u visokoj pripravnosti 24 sata dnevno. Primaju ljude koji su teško bolesni i u nesvijesti su sve vrijeme", kazao je.

Međunarodni komitet Crvenog križa izrazio je nadu da će moći donijeti pomoć do sva tri sela u narednih nekoliko dana.

Madaya je udaljena 24 kilometra od Damaska i manje od 11 kilometara o granice s Libanom. Sredinom oktobra dozvoljen je ulazak 20 kamiona u kojima se nalazila medicinska i humanitarna pomoć, ali situacija se od tada pogoršala. Samo u ponedjeljak preminulo je 10 osoba od nedostatka hrane, dok ih je 13 ubijeno kada su pokušali doći do hrane.