Komemoracija Richardu Holbrookeu
0

Dirljivi oproštaj od velikana američke diplomatije

FENA
Foto: Reuters
(Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama, Bill i Hillary Clinton, bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan, strani državnici i diplomati, članovi porodice, prijatelji i kolege, oprostili su se u petak na komemoraciji u Washingtonu od velikana američke diplomatije Richarda Holbrookea.

Na komemorativnom skupu u Kennedy centru bili su i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili te 20 ministara vanjskih poslova i 125 diplomatskih dužnosnika.

Obama je u prigodnom govoru rekao da je Holbrooke vodio "izvanredan život, služeći svojoj zemlji sve do zadnjih trenutaka". Za njegovu diplomatsku karijeru rekao je da predstavlja hroniku američke vanjske politike i primjer američkog vodstva u svijetu.

Holbrooke je u službu State Departmenta stupio 1962. kao mladi diplomata u Južnom Vijetnamu, sudjelovao je u pregovorima o okončanju Vijetnamskog rata, u normalizaciji odnosa s Kinom, služio kao ambasador u novoujedinjenoj Njemačkoj, posredovao u uspostavi mira u BiH i na Kosovu, radio kao ambasador SAD-a u UN-u i na kraju bio Obamin posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan.

"On je razumio da je naš prosperitet povezan s prosperitetom drugih, da je naša sigurnost ugrožena s nestabilnostima u inostranstvu i, što je najvažnije, da je naše moralno vodstvo na kocki kada su nedužni muškaraci, žene i djeca pobijeni u besmislenom nasilju, bilo da je to u Srebrenici ili Islamabadu", kazao je Obama.

On je objavio stvaranje posebne nagrade za izvrsnost u američkoj diplomatiji koja će nositi Holbrookeovo ime.

Bivši predsjednik Bill Clinton prisjetio se Holbrookeova burnog temperamenta i energičnosti, opisujući ga kao "uragana elokvencije, energije i snage" kada je provodio politiku s kojom se slagao.

"On je bio dobar diplomat jer je bio pametan, jer je mogao učiti i mogao je misliti. On je mogao pisati i mogao je govoriti, a što je najvažnije mogao je učiniti", rekao je Clinton.

Državna tajnica Hillary Clinton govorila je o dominantnoj ulozi Holbrookea u State Departmentu, o njegovu širokom angažmanu i neumornom zastupanju svojih stajališta. Opisala je kako bi dolazio i na sastanke na koje nije bio pozvan i preuzimao glavnu riječ te kako je njoj davao "domaće zadaće".

Kofi Annan je govorio o Holbrookeovom radu u Vijeću sigurnosti UN-a, posebno na UN-ovim milenijskim ciljevima razvoja i borbi protiv HIV-a/AIDS-a u Africi.

Članovi Holbrookove porodice rekli su da ga pamte kao čovjeka koji je svoj život posvetio javnoj službi.

"Elegancija je stanje duha. On je bio elegantan čovjek. Od Richarda sam naučila da je život ispunjen smislom bolji od lagodnog života, a možda čak i bolji nego dug život", rekla je njegova supruga, novinarka Kati Marton.

Holbrooke će ostati zapamćen kao mirovni posrednik u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, dok je bio pomoćnik državne tajnice za Evropu. Bio je arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je 1995. okončan krvavi rat u Bosni i Hercegovini.

"Mješavina realizma i idealima, koja je uvijek predstavljala ono najbolje u američkoj vanjskoj politici, bila je u srcu njegovog rada u BiH, gdje je pregovarao, moljakao i prijetio u isto vrijeme, sve dok mir nije postao jedino moguće rješenje", istakao je u svom govoru Obama.

Holbrooke je umro 13. decembra 2010. u Washingtonu od posljedica pucanja srčane aorte, u dobi od 69 godina.

Memorijalnoj službi u Kennedy centru prisustvovao je i potpredsjednik SAD-a Joe Biden, načelnik združenog štaba admiral Mike Mullen i drugi najviši dužnosnici.