Kina
0

Devet ljudi poginulo u eksploziji u ilegalnoj tvornici petardi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Devet osoba je poginulo, a dvije su povrijeđene u eksploziji u ilegalnoj tvornici petardi i sredstava za vatromet na sjeveru Kine, izvijestila je u četvrtak agencija Nova Kina.

Do eksplozije je došlo u srijedu u gradu Tianjiazhuangu u provinciji Shaanxi, saopćila je državna agencija koja je precizirala da su povrijeđene osobe prolaznici.

Prema prvim elementima istrage saznaje se da je tvornica bila ilegalna. Vlasnici su pobjegli, a policija traga za njima.

Nesreće u tvornicama petardi i sredstava za vatromet brojne su u Kini. Vlada je 2010. godine najavila smanjenje broja zanatskih pirotehničkih radionica i napravila popis preduzeća kvalificiranih za ovu opasnu proizvodnju.

Kinezi koriste puno petardi i sredstava za vatromet kako bi obilježili svečane prilike kao što su vjenčanja, sportski susreti, koncerti, a posebno lunarna Nova godina, kada se eksplozijama tjeraju zli duhovi.

Oko 200 kineskih gradova je od 1994. godine zabranilo upotrebu petardi na tradicionalnim zabavama zbog velikog broja nesreća. Ove zabrane se postepeno ukidaju posljednjih godina pod pritiskom javnosti i zbog ekonomskih razloga.