Izbori republikanaca
3

DeSantis prekinuo kampanju i vratio se na Floridu kako bi upravljao s dvije krizne situacije

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Guverner Floride i potencijalni republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Ron DeSantis nakratko je prekinuo aktivnosti predizborne kampanje i vratio se iz Iowe na Floridu koja se suočava s dvije krizne situacije.

U subotu su ubijena tri crnca usljed rasnog napada iz mržnje, a sada se Florida suočava s nadolazećom tropskom olujom.

Prije nego što je govorio o oluji, DeSantis je pročitao izjavu u kojoj se govori o napadu u trgovini Dollar General u Jacksonvilleu gdje su ubijene tri osobe.

Revolveraš, kojeg je DeSantis nazvao "poremećenim ološem", koristio je rasne uvrede i ostavio rasistički plakat.

"Izvršavanje nasilja ove vrste je neprihvatljivo", rekao je DeSantis.

Republikanac je proveo veći dio protekla tri mjeseca na putu dok je pokušavao osvojiti nominaciju GOP-a nad velikim brojem kandidata, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čiji je vlastiti odgovor na katastrofe postao hrana za demokrate u vrijeme izbora.

DeSantis je otkazao gradsku vijećnicu zakazanu za danas u Južnoj Karolini, kao i svoje glavno obraćanje na 12. godišnjem roštilju Faith & Freedom BBQ-a predstavnika Južne Karoline Jeffa Duncana.

DeSantis je pružio ažurirane informacije o putanji oluje Idalia dok je jačala između Kube i Meksika. DeSantis je upozorio da bi Meksički zaljev, koji ima rekordno tople temperature površine mora, mogao ovu oluju brzo pretvoriti u moćniju.

"Molim vas samo poslušajte upozorenja vaših lokalnih zvaničnika i nastavite da gledate vijesti", rekao je u obraćanju građanima.

Na Floridu se vratio iz Iowe, gdje je proveo vikend nakon prve republikanske predsjedničke debate obilazeći državu Hawkeye po peti put u posljednjih sedam sedmica.

DeSantisov povratak na Floridu da upravlja dvije krizne situacije visokog profila dolazi nakon što je pojačao kritiku odgovora predsjednika Joea Bidena na požare na Mauiju.