Svijet
296

Revolucija u Ukrajini: Demonstranti upali u zgradu gradskog vijeća u Kijevu

FENA/Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Ukrajinski demonstranti upali su u zgradu gradskog vijeća u Kijevu, iskazujući ljutnju zbog odluke vlade da ne potpiše sporazum o unapređenju odnosa sa Evropskom unijom.

Policija se okuplja ispred zgrade kako bi se pripremila da povrati kontrolu nad sjedištem gradskog vijeća.

Na desetine hiljada ljudi marširalo je prema kijevskom Trgu nezavisnosti, prkoseći zabrani koja je donesena dan ranije, prenio je BBC.

Demonstranti zahtijevaju ostavku vlade i održavanje novih izbora. Predsjednik Viktor Janukovič kaže da je pritisak koji Rusija vrši razlog zašto nije potpisan sporazum.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Vladimir Rjabak rekao je večeras da je razgovarao sa predsjednikom Viktorom Janukovičem o situaciji u zemlji, te najavio za sutra održavanje okruglog stola na kome će učestvovati predstavnici vlasti i opozicije. Sastanak će biti održan u zgradi parlamenta, prenijela je agencija Itar-tas.

Dopisnik BBC-ja iz Kijeva izvještava s lica mjesta da su demonstranti razbili prozore zgrade i okupirali je. U toku su pregovori policijskih službenika s njima. Iz opozicione koalicije Batkivščina saopćeno je da će opozicija formirati Štab nacionalnog otpora u zgradi gradske uprave.

Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko, a također i aktuelni svjetski šampion u boksu, pozvao je danas ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i njegovu vladu na protestu da podnesu ostavke, navodeći da su "ukrali" ukrajinski san o evropskim integracijama.

"Ukrali su nam san. Ukoliko ova vlada ne želi da ispuni želju ljudi, onda neće biti takve vlade, neće biti takvog predsjednika. Bit će nova vlada i novi predsjednik", rekao je Kličko obraćajući se demonstrantima te ih pozvao da izbjegavaju sukobe i provokacije: "Ukoliko vas neko poziva da napadate državne ustanove - to može biti veoma opasno (...…) Ne podliježite provokacijama", rekao je on.

Oni uzvikuju "Kijev je naš" i okačili su zastavu Ukrajine na prozor. [VIDEO] https://www.youtube.com/watch?v=YhRGbutav6Y [/VIDEO] Janukovičeva rezidencija, udaljena kilometar od zgrade vijeća, također je bila meta demonstranata koji su se bulodžerom probili kroz policijske redove.

Policija je suzavcem potisnula demonstrante. Prema podacima koje su dale snage sigurnosti, povrijeđeno je 100 policajca.

CNN je izvjestio da je šef kijevske policije Valerij Korjak u nedjelju podnio ostavku. Kao razlog je naveo 'pretjeranu silu' koju su njegovi podređeni upotrijebili protiv demonstranata u subotu, kada su rastjerani s prijašnjeg velikog protesta u centru grada

Drugi opozicioni lider iz partije Otadžbina (Batkivščina) i bivši ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenko procijenio je da će vlada podnijeti ostavku u roku od pet dana protesta u Kijevu.

"Budite ovdje, ne mrdajte natrag sa ovog trga", rekao je on, ukazujući da je plan jasan i da nisu demonstracije, ovo nije reakcija. Ovo je revolucija!", rekao je Lucenko, praćen povicima "Revolucija, revolucija".

Itar-Tas s je javio da je grupa demonstranata u jaknama sa oznakama opozicionih partija Sloboda i Otadžbina probili ulaz u zgradu Doma sindikata a da su čuvari napustili tu zgradu.

Demonstracije su počele prije više od sedmicu dana nakon što je predsjednik Janukovič ukinuo pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju koji bi otvorio granice za trgovinu i slobodu kretanja u EU.

Janukovič tvrdi da Ukrajina ne može sebi priuštiti da žrtvuju trgovinu s Rusijom, koja se protivi sklapanju sporazuma s EU.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je "duboko ogorčen" događajima na opozicionim protestima u Kijevu.

On je govorio nakon što je policija nasilno rastjerala demonstrante u subotu. Nekoliko zapadnih zemalja je osudilo policijsku intervenciju.