Prkose zahtjevima vlasti
0

Demonstranti u Ottawi ne odustaju od blokiranja grada, prijeti im tužba od 10 miliona

N. O.
Protesti kamiondžija u Ottawi (Foto: Twitter)
Protesti kamiondžija u Ottawi (Foto: Twitter)
Demonstranti protiv obavezne vakcinacije za kamiondžije prkosili su vladinim pozivima da prekinu desetodnevnu okupaciju glavnog grada Kanade, dan nakon što je gradonačelnik proglasio vanredno stanje i obećao da će "vratiti grad".
Policija Ottawe opisala je protest kao "opsadu" grada, gdje su stotine kamiona i automobila blokirale centar grada.

Gradonačelnik Jim Watson upozorio je u nedjelju da zvaničnici "gube ovu bitku", a protiv demonstranata je pokrenuta građanska tužba zbog neprekidnog oglašavanja sirena i ometanja svakodnevnog života.

U ponedjeljak ujutro rok od 10 sati naveden u podnesku za grupnu tužbu u kojem se od demonstranata traži da odu svojom voljom ili se suoče sa odštetom od skoro 10 miliona kanadskih dolara – prošao je bez ikakvih znakova da će se protest uskoro završiti.

Čak i nakon što je sudija iz Ontarija odobrio zahtjev za zabranu trubljenja, protest je nastavljen u ponedjeljak poslijepodne.

Desetine velikih kamiona, kamp-prikolica i kamioneta ostalo je parkirano ispred parlamenta i obližnjih ulica, a demonstranti nisu pokazivali namjeru odlaska.

Besplatni stolovi za hranu i piće, stanica za distribuciju drva i druga infrastruktura pomažu im da ostanu na mjestu. Uprkos hladnoći, većina demonstranata je izgledala dobro raspoložena, a mnogi od njih izjavili su da su tamo "iz ljubavi".

"Konvoj slobode" počeo je u posljednjoj sedmici januara kao demonstracija protiv mandatorne vakcinacije za kamiondžije, ali je prerastao u protest protiv širih mjera javnog zdravlja i kao mjesto okupljanja i za teoretičare zavjere i protivnike vlade Justina Trudeaua.

Svastike, zastave Konfederacije i QAnon simboli su viđeni na protestima. Stotine natpisa visilo je sa ulaznih kapija parlamenta, optužujući vladu da oduzima slobode Kanadi i tražeći da se ljudi "probude".

Protesti su privukli značajnu podršku američkih grupa koje se protive ograničenjima zbog covida i istaknutih republikanskih ličnosti, uključujući Teda Cruza, Rona DeSantisa i Donalda Trumpa, koji je Trudeaua nazvao "luđakom krajnje ljevice" koji je "uništio Kanadu suludim covid mandatima".