Svijet
0

UŽIVO / Demonstranti u Kijevu pokušavaju zauzeti zgradu parlamenta, veći broj povrijeđenih

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, situacija je ponovo napeta, a došlo je i do nereda, uprkos tome što je sinoć postignut dogovor o Danu žalosti zbog smrti 26 ljudi na protestima.

U četvrtak ujutro su se demonstranti ponovo sukobili sa policijom, gurajući ih nazad na Trg nezavisnosti.

Demonstranti su koristili zapaljive bombe, a policija je koristila vodene topove. Neki ruski mediji su javili kako je povrijeđeno od jutros 20 policajaca, dok su se borili sa 3.000 demonstranata. Neki mediji navode da je čak došlo i do upotrebe snajpera.

U Kijevu su i tri evropska ministra inozemnih poslova koji razgovaraju s tamošnjim vlastima prije nego dođe do sastanka na kojem bi se moglo razmotriti eventualno uvođenje sankcija za Ukrajinu.

BBC citira ukrajinsko ministarstvo zdravstva gdje se tvrdi da je broj poginulih na demonstracijama porastao na 28, a ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova čak navodi kako je više od 20 policajaca ranjeno iz snajpera, dok s druge strane dolaze tvrdnje kako su snajpere koristile snage sigurnosti.

Prema posljednjim informacijama demonstranti pokušavaju zauzeti zgradu državnog parlamenta Verhovne Rada. RT prenosi da je svim uposlenicima u toj zgradi naređeno da je odmah napuste i evakuacija je u toku.

Tokom noći također nije bilo mirno te je dolazilo do incidenata u blizini glavnog trga Maidan u Kijevu, uprkos nekoj vrsti primirja dogovorenog između predsjednika zemlje Viktora Janukoviča i opozicije.