Zbog ubistva 24 vojnika
0

Demonstracije pred američkim konzulatom u Karachiju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade ljudi okupilo se danas na protestu ispred konzulata SAD u pakistanskom gradu Karachiju zbog pogibije 24 pakistanska vojnika u prekograničnnom zračnom udaru snaga NATO-a, što je ugrozilo strateški savez ove dvije zemlje.

Reutersov reporter sa lica mjesta vidio je kako demonstranti ljutito uzvikuju "Dole sa Amerikom". Jedan mladić popeo se na zid koji okružuje dobro utvrđeni objekat i okačio pakistansku zastavu na bodljikavu žicu.

Napad NATO-a u Pakistanu je shvaćen kao nova provokacija iz SAD. Uticajna pakistanska armija bila je bijesna kada su američke specijalne snage u jednostranoj tajnoj akciji u maju ubile vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena na pakistanskoj teritoriji.

Alijansini helikopteri i borbeni avioni stacionirani u Afganistanu juče su napali dva punkta pakistanske armije i ubili vojnike u napadu za koji Pakistan tvrdi da nije bio isprovociran. Izvori iz zapadnih vojnih krugova izjavili su da je na Alijansine snage prije intervencije pucano.

"Amerika napada naše granice. Vlada treba odbmah da prekine veze sa SAD. Amerika želi da okupira našu zemlju, ali mi im nećemo dozvoliti da to učini", izjavila je Nasima Baluch, domaćica koja učestvuje u demonstracijama u Karachiju.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je pogibija pakistanskih vojnika bio tragičan i nenamjeran inciden" i dodao da je u toku istraga o tom događaju.

"SAD su ponovo zabile nož u leđa Pakistanu", glasi naslov teksta u listu Daily Times povodom napada na teritoriji Pakistana, koji ima ključnu ulogu u naporima SAD da stabilizuju susjedn i Afganistan.
U Pakistanu su danas sahranjeni vojnici koji su poginuli u jučerašnjem napadu.

Ministar spoljnih poslova Hina Rabani Kar razgovarala je sa američkim državnim sekretarom Hillary Clinton telefonom rano jutros i prenijela joj "duboko osjećanje bijesa koje se osjeća širom Pakistana".

"Ovo je negacija napretka koji su dvije zemlje ostvarile u popravljanju odnosa i primorava Pakistan da preispita uslove saradnje", rekla je Kar Clintonovoj. Ona je, takođe, zatražila da SAD napuste bazu u Pakistanu koje koriste za svoje bespilotne letjelice.

Pakistan je juče, odmah poslije napada, prekinuo rute za snabdijevanje Alijansinih snaga u Afganistanu koje idu preko pakistanske teritorije.

Oko 500 pripadnika najuticajnije pakistanske vjerske stranke Džamat e islami održalo je protest u plemenskom području Mohmand, gdje je juče NATO izvršio napad.