Svijet
0

Demokrati spremaju rezoluciju protiv Busha

FENA
Američki demokrati, koji su početkom godine preuzeli kontrolu nad oba doma parlamenta, spremaju posebnu deklaraciju kojom se plan predsjednika Georgea Busha za slanje pojačanja u Irak opisuje kao potez koji nije u skladu s nacionalnim interesima SAD-a.

Senat će također buduće angažiranje američkih snaga u Iraku uvjetovati podrškom parlamenta i javnosti, što je definicija koja je prihvatljiva i uglednim republikancima, poput senatora iz Nebraske i mogućeg predsjedničkog kandidata Chaka Higela.

Predlagači dokumenta su Carl Levin, Joseph Biden i Higel, koji će nacrt rezolucije predati Senatu do kraja sedmice, dok će se početak debate, kako navode zvaničnici na Capitol Hillu, poklopiti s Bushovim obraćanjem naciji sljedećeg utorka.

Iako se Kongres, prema ustavu SAD-a, ne može miješati u način na koji predsjednik vodi rat, parlament može uskratiti sredstva za finansiranje različitih budućih akcija, poput najavljenog slanja 21.500 vojnika u Irak.

To, prema tradicijama angloameričkog parlamentarizma, međutim, ne znači da će Kongres povlačiti poteze vezane za vanjsku politiku, već jednostavno može zacrtati čitav niz preduvjeta koje administracija mora da ispuni kako bi parlament odobrio nova sredstva.

Rezolucija koju pripremaju trojica senatora će, kako se očekuje, imati više simbolično značenje, odnosno neće dovoditi u pitanje buduće finansiranje operacija u Iraku, niti način na koji se upravlja oružanim snagama.

Takav dokument, ipak, otvara vrata za eventualni budući, mnogo agresivniji nastup demokrata u parlamentu.