Svijet
846

Demografske promjene: Do 2070. muslimani će biti najbrojnija vjerska grupa na svijetu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Društva u savremenom svijetu su u stalnoj promjeni, a demografske promjene su najvidljivije. Prema analizama američkih naučnika, do 2070. muslimani će biti najbrojnija vjerska grupa na svijetu.

Skoro trećina današnje svjetske populacije su kršćani kojih ima oko 2,26 milijardi. Na drugom mjestu su muslimani (1,57 milijardi) dok su na trećem mjestu hindusi (900 miliona).

Međutim, američki naučnici iz Pew Instituta u Washingtonu smatraju da će do 2070. broj muslimana premašiti broj kršćana čime bi muslimani postali najbrojnija vjerska grupa na svijetu.

Njemački magazin Die Welt ovaj fenomen naziva "demografskim džihadom" ili "džihad rađanja".

Demografski gledano, muslimani danas imaju veći rast od kršćana iz nekoliko razloga. Trenutno, jedna muslimanka prosječno rađa 3,1 dijete, dok na primjer Njemice danas rađaju prosječno samo 1,3 djece, navodi Die Welt.

Da bi se brojnost neke grupe održala na sadašnjem nivou stopa rađanja bi trebala iznositi minimalno 2,1.

No, nije jedino natalitet razlog skorašnje brojčane nadmoći muslimana. Prema rezultatima istraživanja sve je veći broj kršćana koji napuštaju ovu religiju.

"Do 2050. oko 106 miliona kršćana napustit će kršćanstvo. Istovremeno, samo njih 40 miliona će prihvatiti kršćanstvo što predstavlja gubitak od 60 miliona", navodi Die Welt.

Proces ateizacije najprisutniji je u Evropi, Sjedinjenim Državama i Japanu. Istovremeno, napuštanje islama u mnogim državama s islamskom većinom je kažnjivo što smanjuje broj formalnih napuštanja islama.

U konačnici, očekuje se da će do 2050. na svijetu biti 9,3 milijarde ljudi, od čega će 2,9 milijardi biti kršćani a 2,8 milijardi muslimani. Procentualno, broj muslimana će porasti za 73 posto, a kršćana za 35 posto.

U Njemačkoj se očekuje da 2070. ova zemlja ima 70 miliona stanovnika pri čemu bi svaki deseti bio musliman.

Kada se isključi Turska i Rusija, najbrojnija muslimanska zajednica 2050. živjet će u Velikoj Britaniji (7,76 miliona) i Francuskoj (7,54 miliona).