Svijet
0

Del Ponte kritizira Italiju zbog podrške Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, koja krajem mjeseca odlazi iz Haškog suda, kritizirala je Italiju zato što je postala glavna zagovornica kandidature Srbije za ulazak u Evropsku uniju, javio je u nedjelju radio Slobodna Evropa.

U intervjuu talijanskom listu La Repubblica Del Ponte je osudila premijera Italije Romana Prodija i šefa diplomatije Massima D'Alemu zbog njihove podrške Srbiji.

Del Ponte je kazala da je ne "čudi" ponašanje D'Aleme, koji je "uvijek bio manje-više prosrpski nastrojen", ali da je "zaprepaštena" Prodijevim ponašanjem.

"Osoba koja je bila predsjednik Evropske komisije i do savršenstva zna koliko je važna pomoć EU-a za hapšenje važnih bjegunaca izbjegavala me je", rekla je Del Ponte govoreći kako je bezuspješno pokušavala telefonom razgovarati s talijanskim premijerom.

Kako je ocijenila, bilo je "jasno da on nije želio baviti se mojim bjeguncima i da je već stao na stranu Srbije".

D'Alema je poslije sastanka Vijeća ministara EU-a u Bruxellesu 10. decembra izjavio da treba što prije potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da poslije toga Beograd treba dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

On je ocijenio da je došlo do značajnog napretka u saradnji s Haagom i kako je to dovoljno da bi se dobio status kandidata.

Na pitanje da li bi trebalo uzeti u obzir negativan izvještaj glavne tužiteljice Del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije s ICTY-em, D'Alema je odgovorio da EU o tome treba odlučiti.