Turska
0

Dekani kovali zavjeru protiv turske vlade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turska policija uhapsila je u ponedjeljak jednog dekana i dva bivša dekana sumnjajući da su povezani sa zavjerom čiji je cilj da se zbaci vlada.

Mehmetu Haberalu, dekanu Baškent univerziteta u Ankari, određen je kućni pritvor pošto je policija pretresla njegov dom.

Uhapšeni su i bivši dekani univerziteta iz grada Samsuna na Crnom moru i Malatija, na istoku Turske.

Hapšenja su izvedena u okviru operacije protiv ultranacionalističke organizacije Ergenekon koja je, prema tvrdnjama vlasti iz Ankare, planirala seriju napada da bi primorala vojsku da se usprotivi vladi premijera Taipa Ergodana, javio je Reuters pozivajući se na turksu agenciju Anadolija.

Izvršen je i pretres kuće Mustafe Jurtkurana, predsjedavajućeg sekularne grupe "Udruženje Ataturkove misli", kao i prostorija tog udruženja širom zemlje.

Sudski procesi su pokrenuti protiv skoro 150 osoba, među kojima je i više vojnih oficira, advokata i akademika, zbog navodnih veza s organizaciojma "Ergenekon".

Neki posmatrači, kako prenosi Reuters, tvrde da je ova kampanja, kojom su obuhvaćeni mnogi od onih koji kritikuju vladu, osveta vlasti za neuspio prošlogodišnji pokušaj da se zabrani vladajuća AK partija zbog antisekularnih aktivnosti.

Vojska, koja podržava sekularni poredak, do sada je smjenila četri izabrane vlade bilo vojnim udarima ili snažnim političkim pritiskom.

Ona negira da je povezana s organizacijom "Ergenekon" za koju se saznalo prije više od godinu dana, kada je policija u jednoj kući u Istanbulu otkrila eksploziv.