Svijet
0

Dan kada se Engleska suočila s terorizmom: 10 godina od eksplozija bombi u Londonu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Velika Britanija obilježava 10. godišnjicu terorističkih napada koji su se dogodili 7. jula u Londonu.

Cijela zemlja utihnut će u 11:30 sati u znak sjećanja na 52 osobe koje su poginule kada su eksplodirale četiri bombe. Više od 700 osoba je bilo povrijeđeno u napadima koji su se dogodili u tri podzemna voza i duplom autobusu tokom jutarnje gužve.

Preživjele žrtve, porodice poginulih i drugi učestvovat će u komemorativnim događajima u okviru kojih će posjetiti mjesta eksplozija.

Minuta šutnje bit će održana u katedrali St. Paul u kojoj će biti visoka delegacija.

"Danas se cijela zemlja ujedinjuje kako bi se prisjetili žrtava jednog od najsmrtonosnijih terorističkih zločina na prostoru Britanije. Deset godina od napada u Londonu prijetnja od terorizma je stvarna i smrtonosna. Ubistvo 30 britanskih turista u Tunisu brutalni je podsjetnik na tu činjenicu. Ali nikada nećemo ustuknuti pred terorizmom", rekao je premijer David Cameron.

Očekuje se da će događajima prisustvovati 2.000 ljudi. Autobusi će se zaustaviti, kao i cijeli saobraćaj i pješaci.

Sedmog jula 2005. godine bombaši samoubice Mohammed Sidique Khan, Shezhad Tanweer, Habib Hussain i Jermaine Lindsay sreli su se na Luton stanici ujutro i otputovali do raskrsnice King. U 8:50 sati Tanweer je detonirao svoju bombu u Aldgateu, Khan na Edgware cesti, Lindsay se raznio na raskrsnici King, a Hussain je to uradio u autobusu u 9:47 sati.

Prijetnja terorizma u ovoj zemlji i dalje postoji, a potvrđuje to i činjenica da je blizu 700 Britanaca otputovalo u Siriju i Irak kako bi se priključilo IDIL-u.