76 godina historije
179

Da li ste prolazeći pored Vječne vatre uočili "grešku" koja je tu od 1946. godine

B. H.
Foto: Historijski arhiv BiH
Foto: Historijski arhiv BiH
U okviru proslave prve godišnjice oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1946. godine na zgradi Zavoda za platni promet, podignuta je spomen ploča i upaljena vječna vatra, čime je glavni grad BiH dobio jedan od najpoznatijih simbola.

Spomenik je otvoren uz prisustvo predsjednika Skupštine Narodne Republike BiH Vojislava Kecmanovića Đede, predsjednika vlade NRBiH Rodoljuba Čolakovića, predsjednika Gradskog narodnog odbora Huseina Brkića, predstavnika JNA, predstavnika sovjetske Crvene Armije, svih prosvjetnih društava, te velikog broja građana. Čast da zapali vječni plamen predstavnik omladine Dragutin Braco Kosovac.

Spomenik je podignut u čast oslobodiocima grada i naglašava zajedničku borbu boraca, Srba, Muslimana i Hrvata. Tekst je ispisan u tri boje, plavoj, bijeloj i crvenoj asocirajući na boje jugoslovenske zastave.

Hrabrošću i zajednički prolivenom krvlju boraca bosansko-hercegovačkih, hrvatskih, crnogorskih i srpskih brigada slavne Jugoslavenske armije, zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih rodoljuba Srba, Muslimana i Hrvata 6. aprila 1945. godine oslobođeno je Sarajevo glavni grad Narodne Republike Bosne i Hercegovine. Vječna slava i hvala palim junacima za oslobođenje Sarajeva i naše otadžbine. O prvoj godišnjici svog oslobođenja Zahvalno Sarajevo

No ono što rijetki znaju, a o čemu je pisao i Dario Džamonja u svom djelu "Ako ti jave da sam pao", su dvije "greške" ispisane na samom tekstu. Prva je izostavljanje prijedloga "Za" ispred riječi oslobođenje, koja je naknadno dodana u sam tekst.

Dio teksta na kojem su
Dio teksta na kojem su "greške" (Foto: Klix.ba)

Druga greška je očitija, a odnosi se na grešku u riječi "Otadžbine". Naime originalno je bilo ispisano "Otađbine" a nakon što je uočena greška u ispisu, na slovo Đ je dodano slovo Ž.

Postojalo je nekoliko inicijativa da se promijeni natpis kod Vječne vatre. Prva 1981. godine kada je prijedlog bio da se izbaci dio koji navodi nacionalnu pripadnost boraca, koji bi zamijenilo dio Titovog govora prilikom posjete Sarajevu 5. novembra 1945. godine.

Drugi prijedlog je nastao nakon agresije na BiH, gdje bi se pored boraca iz narodnooslobodilačkog rata spomenuli i oni koji su odbranili grad tokom agresije u periodu 1992-1995.

No niti jedan od prijedloga nije realizovan, izgled i sadržaj teksta ovog spomenika ostao je nepromijenjen od 1946. godine, a Vječna vatra je ostala simbol borbe protiv fašizma. Kako onog iz Drugog svjetskog rata, tako i njegovom reinkarnacijom koja je sijala smrt 90-ih godina prošlog stoljeća.