Nije primjećeno usporenje
2

Da li je najveći cyber napad u historiji bio samo vješt PR?

Klix.ba
Napad koji je, navodno, srušio čitav internet, privukao je pažnju stručnjaka cijelog svijeta. Veliki broj njih se s pravom upitao da li je iko uopće primijetio da je internet zaista usporio?

Kompanija CloudFlare, specijalizirana za pomoganje web-stranicama u minimiziranju napada tako što stvara više "meta", smatra da je navodni napad holandske hosting kompanije Cyberbunker na neprofitnu antispam organizaciju Spamhaus trebao toliko eskalirati da zaguši nekoliko glavnih internet veza, pogotovo u Evropi, što bi pogodilo milione ljudi.

Tehnološka web-stranica Gizmodo ukazuje na činjenicu da je navodno zagušenje internet veza rijetko ko primijetio. Nekolicina se žalila kako je internet malo sporiji nego obično, servisi za filmski streaming, poput Neflixa, nisu pali, a velike internet kompanije, kao što je Amazon, nisu prijavile ništa neobično. Organizacije koje prate "zdravlje" interneta nisu primijetile nikakve dokaze da ovaj konflikt ima ikakvog utjecaja na naše internet veze. Stručnjaci koji su sprovodili istragu nakon što su napadi prijavljeni tvrde da napadnute stranice jesu pretrpjele napade, ali da to nije imalo nikakvog utjecaja na internet.

Gizmodo zaključuje kako je čitava priča bila CloudFlareov cinični pokušaj da poveća obim svog posla. Ukoliko bi neko zaista želio usporiti internet, najjednostavniji način bio bi i najefikasniji – presjeći kablove, kao što su pokušali egipatski ronioci kod Aleksandrije.