Počinju evakuacije
0

VIDEO / Cunami se približava, očekuje se udar na Havaje

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Cunami uzrokovan zemljotresom u Čileu približava se pacifičkim zemljama, a u prvom redu prijeti Havajima i ostatku američke zapadne obale, javlja AP. Na Havajima su se oglasile sirene koje upozoravaju turiste da se sklone sa ulica, dok su mnoge ceste već zatvorene za saobraćaj.

Očekuje se da će talasi koji će zapljusnuti Havaje biti visoki do 2,5 metra. Ljudima je naređeno da se sa nižih spratova presele na više, s obzirom da se pretpostavlja da ima nekoliko sati preostalih za pripremu pred udar cunamija.

Stanovnici ove države koji stanuju blizu obale su evakuirani, kao i plaže koje su prepune turista, dok se zalihe hrane i goriva pripremaju za moguću nadolazeću krizu.

Američka mornarica je sklonila svoje brodove kako bi izbjegla moguću štetu od nadolazećeg vala, te ih izvezla na otvoreno more s obzirom na to da bi mogli biti oštećeni usidreni u lukama.

Upozorenje na cunami najvišeg nivoa trenutno važi za Havaje, Guam, američku Samou, Samou i desetine manjih otoka. Upozorenje nešto nižeg nivoa je izdato za Kaliforniju, Oregon, državu Washington, dijelove Aljaske i priobalje Britanske Kolumbije u Kanadi gdje se održavaju Zimske olimpijske igre.

U Francuskoj Polineziji talasi cunamija visoki dva metra su već pogodili obalu, oštećujući neke njene dijelove. . Na Fidžiju se očekuju talasi visoki do 2,3 metra, koji će zahvatiti i obližnje otoke Tonga.

Vjerovatno je da će talasi pogoditi i obale Azije, Australije i Novog Zelanda u toku 24 sata.

Procjenjuje se da talasi cunamija mogu nadolaziti brzinom od 900 kilometara na sat.