Svijet
0

CSM: Predsjednički izbori 2008. - "Majka svih izbora"?

FENA
Bostonski dnevnik Christian Science Monitor piše u utorak o izuzetno velikom broju potencijalnih predsjedničkih kandidata koji se spremaju objaviti svoju kandidaturu za Bijelu kuću, na izborima u jesen 2008.

Od poznatijih republikanaca tu su senator John McCain, bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani, možda i bivši predsjedavajući Zastupničkog doma Newt Gingrich.

Od demokrata tu je senatorica Hillary Clinton, njezin kolega Barack Obama, te bivši dopredsjednik Al Gore. O kandidaturi razmišlja, ili ju je već najavilo, i nekoliko manje poznatih guvernera, senatora ili kongresmena.

Ukratko, kako se izrazio jedan izborni strateg Demokratske stranke, sljedeći predsjednički izbori bit će "majka svih izbora", barem po jačini kandidata. "McCain, Giuliani, Hillary Clinton, Barack Obama, Al Gore – sve su to ljudi koji podižu temperaturu bilo gdje gdje dođu", tvrdi ovaj stručnjak.

No, dosta velika grupa predsjedničkih aspiranata mogla bi se vrlo brzo i prorijediti, prognozira dnevnik iz Bostona, ukazujući na činjenicu da svaki od kandidata treba skupiti dovoljno novaca za kampanju, organizirati vlastitu izbornu "mašineriju" u svakoj od saveznih država, te se izboriti i na medijskom planu za ulogu predvodnika i favorita.

A kako to čini jedan od potencijalnih predsjedničkih kandidata, demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama – opisuje u utorak New York Times.

Ovaj je harizmatski mladi političar javnost već na izvjestan način osvojio svojom životnom pričom koja simbolizira savremenu Ameriku: otac Baracka Obame je naime iz Kenije, dok mu je majka bjelkinja iz Kanzasa.

New York Times piše o Obaminoj posjeti New Yorku, "inače teritoriji Hillary Clinton", gdje se Barack Obama susreo s nizom čelnih donatora Demokratske stranke, među njima i Georgeom Sorosom.

Iako Hillary Clinton u New Yorku, a i inače, ima u odnosu na Baraka Obamu veliku prednost što se tiče organizacije i novca, jedan donator izjavio je za njujorški list da je bilo korisno upoznati "mladu nadu" Demokratske stranke – "pogotovo ako bivša prva dama, a danas senatorica, Hillary Clinton ipak odustane od izborne utrke za Bijelu kuću".