Svijet
0

Crveni križ: "Nikad gore" po civile u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Civili u Iraku "nikada nisu bili u goroj" situaciji, iako je sigurnost, kao rezultat pojačanih akcija multinacionalnih snaga predvođenih SAD-om, poboljšana u pojedinim mjestima u Iraku, saopćio je u srijedu Crveni križ.

"Teško je odrediti broj ubijenih ljudi u pucnjavama, bombaškim napadima i vojnim operacijama, ali cjelokupna slika onoga što se događa u zemlji neprestano se pogoršava, imajući u vidu da broj izbjeglica raste, medicinsko osoblje napušta zemlju, a problemi se gomilaju", izjavio je direktor operacija Međunarodnog komiteta Crvenog križa Pierre Krähenbühl.

Krähenbühl je u Ženevi govorio povodom objavljivanja izvještaja Crvenog križa "Civili bez zaštite - nikad gora humanitarna situacija u Iraku".

On je naveo da je sigurnosna situacija bolja u nekim dijelovima zemlje, posebno na jugu Iraka, a da je najteže u centralnim oblastima zemlje, uključujući Bagdad, gdje su pojačane aktivnosti američkih snaga protiv ekstremista, prenio je AP.

"Bilo kakva operacija koja se danas izvodi ili koja bi mogla da se pokrene sutra i u idućim sedmicama imala bi tek srednjoročni učinak za veću sigurnost civila. Sigurno je da sada nema učinaka", ocijenio je dužnosnik Crvenog križa.

On je kazao kako je za osoblje Crvenog križa opasno da se kreće u i po okolini Bagdada, i da je stoga nemoguće sačiniti dnevne izvještaje koji bi pomogli sačinjavanju cjelovite slike o situaciji u toj zemlji.