Svjedočenje
5

Comey tvrdi da ga je Trump otpustio zbog istrage o ulozi Rusiji tokom izbora u SAD

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši direktor FBI James Comey optužio je predsjednika SAD Donalda Trumpa da je njegovom smjenom pokušao da sabotira FBI u istrazi o tvrdnjama da su Trumpov tim i Rusija bili u dosluhu u toku predizborne kampanje, prenijeli su američki mediji.

Comey je tokom svjedočenja pred američkim Senatom rekao da nije siguran zašto je otpušten, ali je dodao da je otkaz povezan sa načinom na koji je bivši predsjednik FBI vodio istragu o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD.

"Pretpostavljam da je način na koji je vođena istraga za predsjednika predstavljao vrstu pritiska, da ga je iritirao na neki način, pa je zbog toga odlučio da me otpusti", rekao je Comey.

Comey je na čelu FBI-ja bio više od tri godine dok je predsjednik SAD-a bio Barack Obama. Tokom tog vremena, privatno su razgovarali dva puta, ali Comey nikada nije pravi bilješke o sastancima. Međutim, s Trumpom se za vrlo kratak period sastao devet puta, a već nakon prvog sastanka u januaru je počeo praviti bilješke.

"Bio sam iskreno zabrinut da bi Trump mogao lagati o prirodi naših sastanaka", rekao je Comey.

Mogućnost da bi Trump mogao lagati iz Bijele kuće su oštro odbacili.

Foto: EPA
Foto: EPA

Comey je tokom svjedočenja kazao da su ga Trump i Bijela kuća osramotili.

"Administracija je izabrala da me okleveta, što je još važnije, da okleveta FBI rekavši da je u neredu i da sam loše radio svoj posao. To su bile laži i jako mi je žao što su ih uposlenici FBI-ja morali čuti", rekao je Comey.

Zamjenica glasnogovornika Bijele kuće ranije je kazala da su je kontaktirali brojni članovi FBI-ja kako bi izrazili svoju podršku, ali njenu izjavu je demantovao aktuelni direktor Andrew McCabe koji je rekao da Comey ima veliku podršku.

Nakon što je Comey dobio otkaz u medijima su se počele pojavljivati detalji njegovih razgovora s Trumpom, a on je tokom svjedočenja priznao da stoji barem iza jednog takvog izvještaja u medijima, aludirajući na priču koja je 16. maja objavljena u New York Timesu u kojoj se navodi da je Trump tražio da obustavi istragu protiv Michaela Flynna, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Foto: EPA
Foto: EPA

Comey je u svom svjedočenju kazao i da je očekivao da će se glavni državni advokat Jeff Seasion povući iz istrage vezane za Rusiju zbog sukoba interesa ili pristrasnosti. Dodao je da je odlučio da Sessionsu neće reći za Trumpov zahtjev da obustavi istragu pritiv Flynna jer je smatrao da nije bilo smisla prijaviti predsjednika državnom advokatu. Rekao je da postoje razlozi zbog kojih Seassions nije smio ostati u istrazi, ali da su te razloge činile povjerljive informacije.