Razvoj nuklearnog oružja
1

CNN: Bill Clinton ne vjeruje Teheranu

FENA
Bill Clinton
Bill Clinton
Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio je u utorak da ne vjeruje tvrdnjama Teherana da ne radi na razvoju nuklearnog naoružanja i zatražio je od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinejada kako bi dozvolio inspektorima IAEA-e da provjere te navode.

"Ono što nam oni uistinu govore jest da žele da im vjerujemo uprkos činjenici da poriču holokaust, prijete Izraelu, demoniziraju SAD. Oni nemaju održivu poziciju", rekao je Clinton u utorak navečer u intervjuu za CNN.

Bivši predsjednik je upozorio da ako bi Teheran nabavio nuklearno oružje "odmazda bi bila nezamisliva", a drugi u regionu bi se pokušali pridružiti elitnom klubu nuklearnih sila.

Povećanjem broja nuklearnih sila, naveo je bivši predsjednik, postojala bi veća vjerovatnoća da bi nuklearno oružje moglo biti ukradeno ili predato teroristima.

Ahmedinejad je više puta ponovio da je nuklearni program njegove zemlje namijenjen isključivo u mirnodopske svrhe.

Clinton je rekao da se trenutna situacija s Iranom znatno razlikuje od situacije s kojom je SAD bio suočen u Iraku 2003. godine, kada su Sjedinjene Države izvršile invaziju sumnjajući da tadašnji režim skriva oružje za masovno uništenje. Međutim, takvo oružje nije pronađeno.

U Iraku "nikada nije bilo, kako ja smatram, bilo kakvog nuklearnog naoružanja. Trenutna situacija je drugačija. Oni se ne pretvaraju da nemaju centrifuge", kazao je Clinton.