Poziva na veći pritisak
135

Clinton zatražila oštrije sankcije za Putina: Samo tako možemo zaustaviti krvoproliće

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekadašnja kandidatkinja za američku predsjednicu, Hillary Clinton, zatražila je još oštrije sankcije za ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

Clinton je pozvala na uvođenje novih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, ali i na povećanje pritiska na Saudijsku Arabiju, Kinu i druge zemlje kako bi prestale podržavati Moskvu.

"Moramo što prije nametnuti više sankcije protiv Rusije i pokazati još većem broju zemalja da je u njihovom interesu da ih podrže. Mislim da je vrijeme da udvostručimo pritisak", izjavila je Clinton.

Iako su američki predjednik Joe Biden i drugi zapadnjački lideri već uveli ozbiljne sankcije Rusiji, Clintom ipak smatra da nisu otišli dovoljno daleko.

"Jedini način na koji možemo zaustaviti krvoproliće i teror koji se vrši nad Ukrajinom te zaštititi Evropu i demokratiju jeste da učinimo sve kako Putin osjetio još veće gubitke", dodala je ona.

Clinton je predložila da se još ruskih banaka isključi iz SWIFT sistema za međunarodne sankcije, a smatra i da se može više napraviti kako bi se blokirala prodaja ruske nafte i prirodnog gasa. Također, među njenim prijedlozima je i izbacivanje Rusije iz grupe G20.