Konferencija u Parizu
0

Clinton zatražila od pobunjenika da se bore

FENA
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je u četvrtak na međunarodnoj konferenciji o pomoći Libiji u Parizu da se nove vlasti u Tripoliju "bore protiv ekstremizma" i "zaštite skladišta s oružjem."

"Nove libijske vlasti će morati da nastave borbu protiv ekstremizma i sarađivati s nama na osiguravanju Gadafijevih skladišta oružja kako ne bi postali prijetnja za libijske susjede i svijet", kazala je Hillary Clinton, a prenijela štampa.

Clinton je istu poruku uputila u četvrtak poslijepodne, kada se susrela s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, predsjednikom libijskog Nacionalnog tranzicijskog vijeća Mustafom Abdeldžalilom i potpredsjednikom Mahmudom Džibrilom.

Ona je s njima razgovarala o potrebi da se izgradi "transparentna demokracija u ujedinjenoj Libiji oslobođenoj svakog ekstremizma".

U redovima pobunjenika koji su svrgnuli pukovnika Moamera Gadafija, na vlasti već 42 godine, ima islamista za koje su neki od posmatrača kazali da su bliski Al-Kaidi.

Clinton je potvrdila da će se zračni udari NATO-a nastaviti sve dok libijski civili ne budu izvan svake opasnosti i pozvala posljednje pristalice Moamera Gadafija da "polože oružje".