Posjete
0

Clinton i Gates u demilitarizovanoj zoni na korejskom poluotoku

FENA
Robert Gates (Foto: AP)
Robert Gates (Foto: AP)
Američki ministar odbrane Robert Gates i državna tajnica Hillary Clinton posjetit će u srijedu demilitarizovanu zonu koja dijeli Korejski poluotok, izjavio je Gates u utorak tokom posjete Južnoj Koreji.

"Sutra ćemo tajnica Clinton i ja, zajedno s južnokorejskim zvaničnicima, posjetiti demilitarizovanu zonu da bismo naglasili koliko su važne tamošnje operacije za sigurnost poluostrva i pokazali koliko smo posvećeni Republici Koreji", rekao je jučer Gates tokom posjete bazi Soyo u planinskom djelu Seula, oko 30 kilometara južno od demilitarizovane zone.

Posjeta visokih američkih zvaničnika liniji razdvajanja ima za cilj da smanji tenzije nastale poslije potapanja južnokorejskog broda, prenosi AP.

Tim istražitelja okrivio je Sjevernu Koreju da je ispalila torpedo i potopila južnokorejski brod, pri čemu je poginulo 46 osoba. Sjeverna Koreja negira da je odgovorna i optužuje Južnu Koreju i SAD da su sve izmislile.

Pyongyang je zaprijetio da će objaviti rat Južnoj Koreji ukoliko bude sankcionisla potapanje broda, ali, prema riječima južnokorejskog ministra odbrane, za sada nema indikacija da bi moglo da dođe do izbijanja sukoba.