Svijet
0

Cijela Evropa zahvaćena veoma hladnim talasom

FENA
Cijelu Evropu zahvatio je talas veoma hladnog zraka spuštajući temperature ispod minus 20 stepeni.

Za protekla 24 sata jedna osoba je umrla od posljedica hladnoće, a 50 je primljeno s promrzlinama u moskovske bolnice, saopćila je danas uprava za zdravstvo glavnog grada Rusije.

S promrzlinama je u bolnicama zadržano 30 ljudi, izjavili su ljekari, ističući da građani ignoriraju upozorenja ljekara da ne borave na otvorenom bez kapa, šalova i rukavica.

Hladnoća je izazvala značajan pad temperature - do minus 33 u Moskvi prošle sedmice, što nije zabilježeno posljednjih 20 godina na tom području, ili minus 20 u Berlinu i minus 26 u Varšavi u ponedjeljak, javlja France Presse.

Meteorolozi najavljuju da će se od sutra u Moskvi s blizu 20 stepeni Celzijusovih ispod nule temperatura povećati do 11 i 13 stepeni.

Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da je više od 7.000 stanovnika zbog havarija na toplovodnim instalacijama izazvanim niskim temperaturama ostalo bez grijanja.

Iz Elektroprivrede Rusije najavljeno je da će sistem elektrosnabdevanja, bez obzira na neznatno povećanje temperature, nastaviti raditi po vanrednom režimu.

Njemačke vlasti su danas zatvorile za brodove kanal Reina -Meina - Dunav, koji spaja Sjeverno i Crno more, zbog leda koji se pojavio jer su temperature izuzetno niske.

Na dionici kanala između gradova Hausen i Bichausen, na jugu Njemačke, 80 kilometara prekriveno je debelim ledom koji ugrožava brodske propelere, ali i sisteme ustava, izjavio je Leonard Himmel iz Zavoda za vode i riječnu plovidbu u Nuernbergu.

Ledolomac je morao prokrčiti put za šest brodova koji su se zadesili u kanalu kada se pojavio led, dodao je Himmel, a prenio AP.

Kanal je posljednji put zbog leda bio zatvoren 2001. godine.

Polarne temperature odnijele su brojne žrtve. U Njemačkoj petoro ljudi je do sada stradalo od hladnoće, u Poljskoj 161, Ukrajini više od 30, a u Rumuniji 11 samo u posljednja tri dana.

Sistem snabdijevanja mađarskih korisnika gasa dostigao je maksimalne kapacitete i daljnje snižavanje temperatura zahtijevat će prelazak svih velikih potrošača na mazut - izjavio je danas ministar privrede i saobraćaja Janos Koka.

Prema ocjeni meteorologa vremenske prilike u Mađarskoj su uobičajene za ovo doba. Štaviše, prva polovina januara je bila toplija od prosjeka, a sadašnjih minus 12 stepeni je sasvim normalno.

Meteorologinja Gyoegyne Kalmar je podsjetila da je vremenska lepeza u Mađarskoj zimi veoma široka i kreće se od plus 22 do minus 17. Najhladnije je bilo 16. februara 1940. godine, kada je registrovano minus 35 stepeni Celzijusa.

Zbog ekstremno niskih temperatura, koje su u više gradova u sjeveroistočnoj Bugarskoj sinoć pale na 21 stepen ispod nule, u oko 1.000 škola, iz 18 od ukupno 26 oblasti, nastava je prekinuta na više dana, javljaju danas sofijski elektronski mediji.

Mrazevi su prekinuli snabdijevanje strujom u 16 naselja, a na dionici Dunava između gradova Ruse i Silistre pojavile su se prve sante leda.

Mediji javljaju da su u Sofiji, u kojoj su termometri jutros zabilježili minus 18 stepeni, u posljednjem trenutku spašene od promrzlina četiri osobe.

U nekim dijelovima zemlje u utorak je temperatura pala na 35 stupnja ispod ništice. Niske temperature su poremetile javni prijevoz, prekinule isporuke električne energije, a i više od 1.200 škola je zatvoreno.

Val velikih hladnoća vjerovatno neće stići do zapadnog dijela evropskog kontinenta jer meteorolozi najavljuju za srijedu zatopljenje sa snijegom, javljaju agencije.

Oko 40 osoba je preminulo od hladnoće u tri baltičke države, javlja agencija Reuters. Prema latvijskoj hitnoj službi, u toj je zemlji 20 osoba preminulo od hladnoće. U Estoniji je od zime umrlo pet osoba, a u Litvi 14. Temperature su se na Baltiku spustile na 20 do 30 stepeni ispod nule, javlja Reuters.

U Ukrajini je, prema podacima ministarstva zdravstva, hladnoća do sada odnijela 30 života, javlja agencija Itar Tass.

Broj žrtava polarne hladnoće, koji hara Rumunijom četiri dana, narastao je u utorak na 16, objavile su lokalne vlasti. Najviše je hladnoćom pogođen istočni dio zemlje, ali je promet u cijeloj Rumuniji poremećen zbog hladnoće kao i isporuka električne energije, a i zatvoren je određen broj škola.

U Turskoj je zbog leda i snijega na cestama šest osoba poginulo, a 50-ak ih je ozlijeđeno.

U Istanbulu su zbog snijega koji je počeo padati u nedjelju navečer u prometnim nesrećama poginule četiri osobe, a 33 su ozlijeđene. U Ankari su također u prometnoj nesreći zbog leda na cesti dvije osobe poginule, a petnaest ih je ozlijeđeno. Turska meteorološka služba najavljuje da će snijeg u Turskoj padati do četvrtka, a temperature se spuštaju na minus 12 stepeni.

Val polarne hladnoće u Turskoj je zahvatio sjeverni i istočni dio zemlje gdje su mnoga domaćinstva ostala bez struje.

Val hladnoće sa snijegom i snažnim vjetrom zahvatio je i Grčku gdje su poremećeni cestovni i zračni promet, a mnoge su škole zatvorene.

U Francuskoj je hladnoća odnijela jedan život u noći s ponedjeljka na utorak, javlja AFP.