Svijet
4

CIA: Amerikanci trebaju biti zabrinuti zbog otkrića WikiLeaksa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) upozorava američke građane da bi trebali biti duboko zabrinuti zbog WikiLeaksa, zato što ugrožava nacionalnu sigurnost. Američki zviždač Edward Snowden je razmatrajući tu dokumentaciju kazao da je autentična.

Nakon otkrića WikiLeaksa o CIA-inim hakerskim napadima na pametne telefone, televizore i ostale uređaje očitovali su se i iz CIA-e navodeći da su ugrozili nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država.

"Takva otkrića ne dovode samo američke službenike u opasnost, nego opremaju naše protivnike alatima i informacijama kako bi oštetiti nacionalnu sigurnost SAD-a", rekla je glasnogovornica CIA-e Heather Horniak u Washingtonu, dodavši da bi Amerikanci zbog tog otkrića trebali biti "duboko zabrinut".

Glasnogovornica je odbila da komentariše autentičnost dokumenata koje je objavio WikiLeaks, iako je Snowden već ranije potvrdio autentičnost tih dokumenata.

Lokacije za prisluškivanje bile su postavljene na serveru CIA-e, a ekipa ljudi koja je njima operisala zaposlena je u Operativnom odjeljenju za podršku, koji postoji kao posrednik između operativnog osoblja CIA-e i osoblja za tehničku podršku CIA-e.

Podsjećamo, platforma je u utorak objavila 8.761 dokument pod nazivom "Nulta godina", koji ukazuju na to da je CIA špijunirala pametne telefone, televizore i drugu elektronsku opremu.