Svijet
0

Chirac potvrdio povjerenje premijeru De Villepinu

FENA
Dominique de Villepin i Jacques Chirac
Dominique de Villepin i Jacques Chirac
Francuski predsjednik Jacques Chirac je u srijedu u izjavi za novinare potvrdio svoje povjerenje premijeru Dominiqueu de Villepinu, koji se suočava s mnogobrojnim pozivima da podnese ostavku zbog afere Clearstream.

"Imama puno povjerenje u vladu Dominiquea de Villepina u vođenju misije koju sam mu povjerio i očekujem od njega da ubrza svoje djelovanje", rekao je Chirac, ne navodeći izričito ovu aferu koja je uzdrmala državni vrh.

Chirac, koji je i sam bio upleten u aferu u vezi s klevetom protiv ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, žestoko se okomio na "diktaturu klevetanja".

"Republika", rekao je on, "nije diktatura glasina, diktatura kleveta."

On je zatražio od pravosuđa da "ozbiljno"obavi svoj posao i "što je moguće prije".

On je također ocijenio da "demokratija nije nepoštovanje i štetno iskorištavanje pravosudnih procedura u toku koje prijeteda utru put ekstremizmima i Francuze natjeraju u očaj zbog politike".

U dnevniku Le Monde objavljen tekst u kojem nekadašnji obavještajac predsjednika Chiraca i De Villepina indirektno povezuje sa složenom aferom i mogućom klevetom četvorice sadašnjih predsjedničkih kandidata, među kojima i Sarkozyja.

Prema Le Mondeu, nekadašnji špijun Philippe Rondot navodno je istražnim sucima rekao da ga je u januaru 2004. De Villepin obavijestio kako je od Chiraca dobio upute da prouči tvrdnje da su četvorica francuskih političara ilegalno primila novac na bankovne račune u inozemstvu preko finansijske kompanije Clearstream bazirane u Luksemburgu.