Svijet
0

Cheney: Mir na Bliskom istoku zahtijevat će "bolne ustupke"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je u nedjelju da će postizanje izraelsko-palestinskog mira zahtijevati bolne ustupke od obje strane.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji se sastao s Cheneyem u sjedištu Palestinskih vlasti Muqata u gradu Ramallahu na Zapsdnoj obali, izjavio je da izraelsko širenje naselja, vojnih kontrolnih punktova i racije blokiraju napredak ka miru, javio je Reuters.

Dvojica lidera saastala su se kratko nakon što su frakcija Fatah palestinskog lidera i islamistički pokret Hamas potpisali sporazum o pomirenju uz jemensko sponzorstvo, najavljujući da će nastaviti direktne razgovore.

Ni Cheney ni Abbas nisu javno komentirali sporazum.

Hamas, koji se protivi Abbasovim mirovnim naporima, preuzeo je pojas Gaze od Fataha u borbama u junu prošle godine. Razlike su ostale oko budućnosti teritorije s 1,5 miliona Palestinaca uprkos spremnosti frakcija da prevaziđu razlike.

Govorerći novinarima, Cheney je izjavio da će postizanje vizije američkog predsjednika Georgea W. Busha o palestinskoj državi koja egzistira pokraj sigurnog Izreala "zahtijevati ogromne napore za pregovaračkim stolom i bolne ustupke obje strane".

"To će također zahtijevati odlučnost da se poraze oni koji pribjegavaju nasilju i odbijaju prihvatiti osnovno pravo na postojanje druge strane", izjavio je Cheney tokom svoje prve posjete Palestinskim teritorijama u svojstvu potpredsjednika.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje tvrde da ne može biti kontakata s Hamasom dok ne prizna Izrael, ne odrekne se nasilja i prihvati postojeće prelazne mirovne sporazume.

"Također ponavljamo naše odbijanje i osudu lansiranja raketa prema Izraelu iz pojasa Gaze. Vjerujemo da istinski mir može okončati taj sukob", izjavio je Abbas.

Cheney je izjavio da "teror" i prekogranični raketni napadi, koje militantna grupa naziva odgovorom na izraelske napade, "ne ubijaju prosto nevine civile, oni također ubijaju sve legitimne nade i aspiracije palestinskog naroda".