Kuba
0

Chavez u posjeti Fidelu i Raulu Castru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez stigao je u petak na Kubu kako bi sa svojim kolegom Raulom Castrom i njegovim bratom Fidelom pripremio samit Bolivijska alternativa za zemlje Amerike (ALBA) predviđen iduće sedmice u Karakasu, objavila je kubanska televizija.

Chavez je stigao u prvim jutarnjim satima na ovaj otok, direktno iz Kine, gdje ga je po silasku iz aviona dočekao Raul Castro, prenosi kubanska televizija.

Dok je završavao posjetu Kini, turneja tokom koje je posjetio Qatar, Iran i Japan, šef venecuelanske države je kazao da će iz Pekinga direktno otputovati za Havanu da pripremi sastanak s "Fidelom i Raulom Castro" a potom odlazi za Venecuelu.

Chavez je također izjavio da će se zemlje članice ALBA-e okupiti u četvrtak u Karakasu kako bi formirali jedinstven i ojačan front uoči V samita Amerika u Trinidadu.

  • Moramo okupiti zemlje ALBA-e prije samita, kako bismo se predstavili kao jaka grupa. Jako je važno da pokažemo jedinstvo na samitu Amerika, rekao je venecuelanski predsjednik.

Samit Amerika, predviđen od 17. do 19. aprila u Trinidadu i Tobagou, okuplja sve zemlje kontinenta osim Kube, koja je pod američkim sankcijama.

To će biti prvi sastanak regije s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, čija administracija zagovara ublažavanje sankcija prema Kubi, zavisno od demokratskih pomaka komunističkoga režima.