"Bratski" susret sa Castrom
0

Chavez na kubanskoj TV dokazuje da je zdrav

Sarajevo-x.com
Castro i Chavez
Castro i Chavez
Kubanska državna televizija je u utorak navečer emitovala nove snimke na kojima je predsjednik Venezuele Hugo Chavez. Naime, vlo malo toga se čulo o Chavezu od kako ke 10. juna operisan na Kubi, što je izazvalo špekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Novi snimci prikazuju Chaveza koji djeluje jako dobro, odjeven u trenerku u bojama zastave Venezuele, te u živahnom razgovoru sa kubanskim liderom Fidelom Castrom. Na kubanskoj televiziji su rekli kako su snimci novijeg datuma, odnosno da su napravljeni u utorak.

Snimke Chaveza i Castra su bile glavna vijest na kubanskoj državnoj televiziji, a izvještač je opisao susret kao "bratski", dok istovremeno nisu date nikakve pojedinosti i zdravstvenom stanju predsjednika Venezuele.

Prema izvještaju dopisnika BBC-a iz Havane snimci su najvjerovatnije napravljeni u bolnici gdje je Chavez imao operaciju.

Naime, neočekivano dugo izbivanje iz zemlje podstaknulo je špekulacije o tome da li Chavez treba prenijeti izvršne ovlasti na svog potpredsjednika, pogotovo zbog toga što se sumnja da je njegovo zdravstveno stanje mnogo teže nego što se to želi pokazati u javnosti.

"Neka ovaj snimak služi da umiri ljude Venezuele u pogledu zdravstvenog stanja predsjednika Chaveza. Za vas koji špekulišete o predsjednikovom zdravlju, evo on je dobro, dobro se oporavlja", izjavio je ministar za komunikacije Venezuele Andres Izarra na državnoj televiziji.

Prije ovih snimaka na televiziji samo jednom su se u javnosti nakon Chavezove operacije pojavile njegove fotografije, osim toga Chavez je dao samo jednu telefonsku izjavu za venecuelanski televizijski kanal Telesur. U posljednjih nekoliko dana na njegovom Twitteru se također pojavilo par poruka. Međutim, njegov izlazak u javnost je vidno ograničen, pogotovo kada se imaju u vidu njegovi česti nastupi na televizijama u normalnim okolnostima.

Predsjednik Narodne skupštine Venezuele Fernando Soto Rojas je rekao u nedjelju kako bi se Chavez mogao vratiti u zemlju kako bi prisustvovao proslavi povodom 200 godina venezuelanske nezavisnosti 5. jula.