Poboljšanje odnosa nakon izbora
0

Chavez: Ako pobijedim možda se rukujem s Obamom

FENA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez nada se poboljšanju odnosa sa SAD-om u slučaju svog reizbora na funkciju šefa države i pobjede američkog predsjednika Baracka Obame na predsjedničkim izborima, javila je venecuelanska televizija.

"Ukoliko pobijedim ovdje treći put, možda u vrijeme drugog mandata Baracka Obame (ako osvoji izbore u SAD-u) možemo ponovo da se rukujemo, vodimo pregovore i, uopće, izgradimo bolje odnose", rekao je Chavez. Prema mišljenju predsjednika Venecuele, za SAD je od vitalne važnosti da uspostavi normalne odnose ne samo s Venecuelom već i s drugim zemljama Latinske Amerike.

"Obama je izjavljivao da će posvećivati veliku pažnju odnosima s našim kontinentom, ali se to nije desilo i to je jedna od najvećih grešaka njegove vlade", rekao je Chavez.

Odnosi dviju zemalja posljednjih godina ne razvijaju se na najbolji mogući način i od dolaska na vlast 1999. godine Chavez konstantno optužuje SAD za pokušaje miješanja u unutrašnja pitanja njegove zemlje, kao i za podršku aktivnostima opozicije.