EU šalje pomoć
58

Četvrti dan razarajućih požara u Grčkoj: Mnoga mjesta opustošena, najavljen novi toplotni talas

S. Š.
(Foto: EPA-EFE)
Požari širom Grčke bijesne već četvrti dan uništavajući za sobom šume na Rodosu i domove u blizini Atine, dok se najavljuje novi toplotni talas i prijeti da dodatno pogorša već izuzetno loše stanje.
Vatrogasci potpomognuti kanaderima borili su se protiv ponovnog izbijanja plamena zapadno od Atine što je izazvalo masovnu stanovništva.

U srijedu i četvrtak su izdate nove naredbe za evakuaciju za tri područja kojima vatrena stihija. Na ostrvu Rodos, vlasti su poslale pojačanje za suzbijanje požara koji je izbio u gusto pošumljenom planinskom području i naredile evakuaciju tri sela iz predostrožnosti.

Požari su uobičajeni u Grčkoj, ali toplija i suša ljeta su posljednjih godina pretvorila Mediteran u žarište šumskih požara.

Četiri aviona poslana iz Italije i Francuske pridružila su se u srijedu gašenju požara. Vatrogasci širom zemlje, pojačani ekipama iz Rumunije, Poljske i Slovačke, raspoređeni su da pomognu u gašenju požara.

[RELATED]Očekivalo se spuštanje temperatura u ponedjeljak, ali se novi nalet viših temperatura očekuje od utorka do četvrtka sljedeće sedmice.[/RELATED]

Meteorolozi najavljuje da bi temperatura u danu pred nama mogla dostići 44 stepeni Celzijusa. Prvobitno se blagi pad temperature najavljivao za ponedjeljak, ali već novi toplotni talas očekuje se od utorka do četvrtka sljedeće sedmice.