Tvrde da je ilegalna
0

Četiri osobe poginule u sukobima nakon što su indijske vlasti srušile džamiju

F. H.
Foto: Twitter/ @taazatv
Foto: Twitter/ @taazatv
Najmanje četiri osobe poginule su u nasilju u sjevernoj indijskoj državi nakon što su vlasti srušile džamiju, tvrdeći da je izgrađena ilegalno. Nasilje je izbilo u gradu Haldwani u Uttarakhandu tokom, kako policija kaže, "akcije protiv napada".

Vlasti su saopćile da je akcija pokrenuta kako bi se raščistile nezakonite građevine, uključujući džamiju i susjednu medresu. Ali muslimani koji su se molili u džamiji kažu da su nepravedno ciljani.

Stotine demonstranata i policajaca povrijeđeno je u sukobima koji su izbili u četvrtak navečer. Na snimkama se vidi kako demonstranti pale vozila i bacaju kamenje, a policija na njih ispaljuje suzavac.

Uveden je policijski sat i država je izdala naredbu "pucaj na mjestu" kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

Incident se dogodio u području Banbhoolpura u Haldwaniju. Okrug je bio svjedok opsežnih demonstracija u januaru prošle godine nakon što je više od 50.000 ljudi, većinom muslimana, dobilo obavijest o deložaciji navodeći da ilegalno žive na zemlji u vlasništvu indijskih željeznica. Rušenje je kasnije obustavio vrhovni indijski sud.

Dužnosnici su rekli da se najnovija akcija temelji na nalogu visokog suda kojim se od vlasti traži da uklone ilegalna naselja s tog područja.

Okružni sudac Vandana Singh rekla je da su džamija i medresa srušene jer su nezakonito izgrađene na državnom zemljištu i nisu registrirane kao vjerski objekti.

"Akcija nije bila usmjerena prema nekoj određenoj zajednici. Počela je mirno, ali je rulja ubrzo nakon toga napala službenike, što je dovelo do nasilja", rekla je Singh, dodajući da su vlasti unaprijed obavijestile upravu džamije o njenom rušenju.

Mještani su to demantirali i rekli da je džamija srušena prije nego što je sud mogao donijeti konačnu odluku u ovom slučaju.

"Kada je uprava došla [rušiti objekte] tražili smo da prestanu do idućeg sudskog ročišta. Ali nisu poslušali. Da su čekali konačnu odluku suda, ne bi bilo [našeg otpora] “, rekao je Shakeel Ahmad, lokalni vijećnik, za novine Indian Express.

Napetosti oko rušenja džamija porasle su u posljednjih nekoliko mjeseci.

Muslimanske skupine kažu da se osjećaju nepravedno na meti hinduističke nacionalističke vlade premijera Narendre Modija i optužuju je za vjersku polarizaciju uoči općih izbora zakazanih za dva mjeseca. Vlada opovrgava optužbe.

U petak je situacija u Haldwaniju ostala napeta jer su vlasti isključile internetske usluge i naredile potpuno gašenje.

Škole u Banbhoolpuri ostat će zatvorene sljedećih nekoliko dana, a hiljade policajaca raspoređene su da nadziru situaciju.

Nasilje dolazi nekoliko dana nakon što je Uttarakhand usvojio Jedinstveni građanski zakonik (UCC), novi zajednički zakon za sve stanovnike, bez obzira na vjeru, spol, spol i seksualnu orijentaciju.

Različite vjerske skupine u Indiji imaju svoje lične zakone koji reguliraju pitanja poput braka, razvoda i nasljeđivanja. Muslimani u Uttarakhandu su odbacili UCC, nazivajući ga miješanjem u njihove islamske prakse.