Svijet
0

Čečenski pobunjenici ponudili 20 miliona dolara za Putinovo hvatanje

NINA
Čečenski pobunjenici ponudili su 20 miliona dolara svakome ko pomogne u hvatanju ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja Radio Slobodna Evropa.

Na web stranici pobunjenika stoji da se nagrada nudi državama, organizacijama ili pojedincima, koji hvatanjem ratnog zločinca Vladimira Vladimirovića Putina pomognu Republiku Čečeniju.

U srijedu je ruska vlada raspisala nagradu od 10 miliona dolara za hvatanje čečenskih lidera Aslana Mashadova i Shamila Basayeva.

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov naglasio je da Rusija ima pravo na preventivne antiterorističke akcije u samoj zemlji i njenoj okolini, dodajući da u takvim operacijama neće biti upotrebljavano nuklearno oružje.

Roy Allison, šef Programa za Rusiju i Euroaziju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose iz Londona kaže da je rastući broj najava preventivnih udara zabrinjavajući.

"Ta vrsta rječnika izaziva zabrinutost. Mogućnost da države mogu identificirati vojne ciljeve, a onda vršiti udare i očekivati da međunarodna zajednica to legitimira je veoma alarmantna", rekao je britanski stručnjak.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov optužio je SAD i Veliku Britaniju da vode politiku duplih standarda, zato što ne žele isporučiti Rusiji čečenske separatiste.

"Kada nas naši zapadni partneri pozivaju da preispitamo svoju čečensku politiku, ja bih im savjetovao da nas ne ometaju dok rješavamo svoje unutarnje probleme, a neki od njih baš to čine davanjem političkog azila teroristima koji su direktno odgovorni za tragediju čečenskog naroda", rekao je Lavrov.