Svijet
0

Carson, protukandidat Trumpa, najavio povlačenje iz utrke za Bijelu kuću

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Penzionisani neurohirurg Ben Carson izjavio je u srijedu da ne vidi budućnost svoje kandidature za republikanske predizbore za Bijelu kuću i da neće sudjelovati u sljedećoj televizijskoj debati.

"Odlučio sam da sutra navečer (četvrtak) neću sudjelovati u predsjedničkoj debati na Fox Newsu", rekao je Ben Carson u saopćenju.

"Ne vidim kojim bih političkim putem nastavio nakon jučerašnjih (utorak) rezultata predizbora", dodao je, poručivši indirektno da odustaje nakon deset mjeseci utrke. Carson u saopćenju nije službeno povukao kandidaturu, ali je rekao da će o "budućnosti svoje kandidature" progovoriti u petak na velikom godišnjem skupu američkih konzervativaca blizu Washingtona.

Ovaj llekar, jedini crnac u utrci, bio je drugi u republikanskim anketama od septembra do početka decembra, iza Donalda Trumpa kojeg je čak i sustigao u nekim anketama. Poput tog milijardera, Carson (64) prije utrke nije obavljao nikakvu političku dužnost. Mnoge na ljevici je sablaznio provokativnim izjavama o homoseksualcima, ropstvu, holokaustu, oružju i muslimanima.

Ako potvrdi svoje povlačenje, u utrci za republikanske predizbore ostat će četvorica kandidata: Donald Trump, senatori Ted Cruz (Teksas) i Marco Rubio (Florida) i guverner Ohija, John Kasich.