Svijet
0

Bush upozorava Iran zbog pomoći iračkim pobunjenicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush upozorio je u utorak Iran da prestane pomagati militante koji se bore protiv američkih snaga u Iraku i najavio odlučnije suprotstavljanje iranskom uplitanju.

U govoru koji je održao na konferenciji, veteranske, Američke legije u Renou, u Nevadi, Bush je ponovio optužbe da Teheran osigurava obuku i oružje ekstremistima u Iraku.

"Iranski režim mora zaustaviti te akcije", poručio je Bush.

Kazao je da se finansiranje i naoružavanje pobunjenika odvija preko Revolucionarne garde, elitne postrojbe iranske vojske, za koju se već duže vrijeme u štampi u SAD spekulira da bi mogla doći na američki popis terorističkih organizacija.

Iranski čelnici, prema Bushevim riječima, ne mogu izbjeći dio odgovornosti za napade na koalicijske snage i iračke civile.

"Ovlastio sam naše vojne zapovjednike u Iraku da se suprotstave ubilačkim aktivnostima Teherana", rekao je Bush.

Nedugo nakon Busheva govora javljeno je da su američke snage u Bagdadu uhitile sedam Iranaca, zaposlenika ministarstva energetike.

Američki je predsjednik također upozorio kako iransko nastojanje da razvije tehnologiju koja može rezultirati proizvodnjom nuklearnog oružja "prijeti da nad regiju, već poznatu po nestabilnosti i nasilju, nadvije sjenu nuklearnog holokausta".

"Iranske akcije prijete sigurnosti zemalja svugdje. Mi ćemo se suprotstaviti toj opasnosti prije nego bude prekasno", rekao je Bush.

Raniju izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadineđada kako je Iran spreman ispuniti politički vakuum u Iraku nakon kolapsa okupacijskih vlasti,

Bush nije izravno komentirao, dok je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey kazao kako se radi o "istoj retorici Iranaca koji tvrde da pružaju podršku i prijateljstvo iračkom narodu dok ih njihove akcije vode u suprotnom smjeru", prenosi Hina.

Casey je također ocijenio kako bi jedna od potencijalnih posljedica preuranjenog američkog povlačenja iz Iraka mogla biti da zemlje u regiji, ne samo Iran već i druge, osjete potrebu da se na "negativan način angažiraju" u toj zemlji.