Svijet
0

Bush stavio veto na zakon o povlačenju iz Iraka

FENA
Američki predsjednik George W. Bush stavio je veto na zakonski prijedlog u Kogresu kojim se finansiranje rata u Iraku i Afganistanu dovodi u vezu sa rokovima za početak povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Predsjednik Bush je rekao ulažući veto da bi, da bude usvojen, ovaj zakon odredio datum za neuspjeh - i da bi dopustio neprijatelju da obilježi datume u svom kalendaru i da počne "da kuje zavjeru za svrgavanje iračke vlade", javio je BBC.

Zakon bi ujedno, dodao je američki predsjednik, demoralisao irački narod i ohrabrio ubice širom Bliskog istoka.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi je reagirala na veto, rekavši da je blokirani zakonski nacrt odražavao politiku koja uživa podršku američkog naroda.

Lider senatske većine Harry Reid je pozvao predsjednika Busha da prihvati da je poslao američke vojnike u građanski rat u Iraku i da je sada potrebno promjeniti kurs.

Pomenuti zakon je u Bijelu kuću na odobrenje uputio prije tačno četiri godine američki Kongres u kojem većinu imaju poslanici Demokratske stranke, i to pošto je predsjednik Bush saopćio da su pri kraju velike borbene operacije u Iraku.